Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Kabinet dik tevreden met miljoeneninvestering in ondernemerschap

Het kabinet is tevreden over het effect van de miljoenen die het sinds 2010 heeft uitgegeven aan ondernemerschap in het hoger onderwijs. Het zogeheten ‘valorisatieprogramma’ wordt nog even voortgezet.

Hogescholen, universiteiten en bedrijven worden sinds 2010 gestimuleerd om wetenschappelijke kennis te gelde te maken. Dankzij subsidies zijn de afgelopen jaren dertien samenwerkingsverbanden opgericht, blijkt uit een evaluatie van het ‘valorisatieprogramma’. Die consortia hebben gezamenlijk 650 bedrijfjes gefinancierd die met een goed idee geld hopen te gaan verdienen.

Cultuurverschillen

De miljoenensubsidies zijn een succes, schrijven de verantwoordelijke bewindslieden Dekker van OCW en Kamp van Economische Zaken. Het programma is nog maar halverwege en zou nu al een impuls hebben gegeven aan ondernemerschap en de samenwerking tussen kennisinstellingen en het bedrijfsleven.

Toch moesten er wel wat hobbels worden genomen. Zo blijken de cultuurverschillen tussen universiteiten en hogescholen soms groot en wil het niet vlotten met het aanvragen van octrooien. Bij de technische universiteiten zit dat wel goed, maar de alfa’s en gamma’s doen het nog weinig.

Minder leningen

Ook het verstrekken van leningen aan start-ups was achteraf misschien niet zo’n goed idee. Er zijn minder leningen uitgegeven dan verwacht en dat komt vooral omdat universiteiten en hogescholen geen tijd hebben om die leningen goed te beheren.

“We raken hier wellicht de grenzen van wat aan kennisinstellingen kan worden gevraagd”, concluderen Dekker en Kamp dan ook. De komende jaren worden de leningen niet meer verstrekt door de consortia maar door wetenschapsfinanciers als NWO en ZonMW.

Kennis te gelde maken

Het valorisatieprogramma werd in 2010 opgezet door de ministeries van OCW en economische zaken om wetenschappelijke kennis te gelde te maken. Het programma loopt nog tot 2018, en er is voor die periode van acht jaar 63 miljoen euro beschikbaar.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.