Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Inspectie onderzoekt plannen Chinese campus van Groninger universiteit

Betaalde de Rijksuniversiteit Groningen de voorbereidingen van een campus in het Chinese Yantai uit eigen vermogen of kwam er publiek geld aan te pas? De Onderwijsinspectie start een onderzoek.

 De Groningse studentenbeweging DAG stelde vorige maand na eigen onderzoek dat de universiteit trucs heeft uitgehaald om de voorbereiding van een campus in China te kunnen financieren. Het project, waar de medezeggenschap een streep door haalde, was begroot op 1 miljoen euro, maar kostte uiteindelijk 2,8 miljoen. De Inspectie voor het Onderwijs wil daar meer van weten en heeft een onderzoek aangekondigd, zo bevestigt een woordvoerder naar aanleiding van berichtgeving in het Dagblad van het Noorden.

Belastinggeld

De universiteit mocht haar plannen alleen met privaat geld betalen. Het overheidsgeld dat ze ontvangt, is immers bedoeld voor onderzoek en onderwijs en niet voor bijkomende activiteiten zoals een campus in China. Sommige geldstromen zijn volgens DAG echter pas achteraf als privaat zijn bestempeld. Ook zou een onderneming van de RUG verkocht zijn aan de RUG zelf, zodat er extra privaat geld beschikbaar kwam.

Urenregistratie

De Inspectie buigt zich verder over de urenverantwoording, want ook daarmee zou zijn gesjoemeld. Volgens DAG hebben met publiek geld betaalde RUG-medewerkers veel meer uren aan het Yantai-project besteed dan in de urenregistratie is terug te vinden. De RUG ontkent dat er is gerommeld. “We zijn er als bestuur van onze universiteit van overtuigd dat we volledig conform de regels en afspraken met het ministerie hebben gehandeld”, staat in een reactie op de website. De manier waarop de uren zijn verantwoord zou eerder met een accountant en de Inspectie zijn besproken, maar het bestuur zegt de ‘signalen uit de eigen universitaire gemeenschap’ serieus te nemen en wil daarom nu zelf het fijne weten van de urenregistratie.

Helder oordeel

“Wij laten een nader onderzoek uitvoeren naar de signalen dat er onverhoopt uren aan de voorbereiding van Yantai zijn besteed die eigenlijk ook in de urenverantwoording hadden moeten worden meegenomen. De raad van toezicht zal opdrachtgever voor dit onderzoek zijn, omdat ook leden van het college van bestuur uren op het project hebben verantwoord.” Verder zegt de universiteit ‘verheugd’ te zijn over het inspectieonderzoek, “omdat er zo een helder oordeel komt over de financiering van de voorbereidingskosten van de campus in Yantai”. Het onderzoek duurt naar verwachting tot het eind van dit jaar.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.