Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
3 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Inspectie onderzoekt fraude bij Rotterdamse imamopleiding

Minister Bussemaker bevestigt dat de Onderwijsinspectie onderzoek doet naar de financiële positie van de Islamitische Universiteit van Europa. Twee bestuursleden worden verdacht van fiscale zwendel.

Eind vorig jaar kwam de in Rotterdam gevestigde Islamitische Universiteit van Europa (IUE) – niet te verwarren met de omstreden Islamitische Universiteit Rotterdam – negatief in het nieuws. Het Openbaar Ministerie maakte bekend dat de rector en de secretaris-penningmeester waren opgepakt na een inval van de fiscale opsporingsrecherche.

Valse schenkingen

Ze worden er onder meer van verdacht dat ze donateurs van de imamopleiding valse betaalbewijzen hebben gegeven, zodat het leek alsof ze veel meer geld hadden geschonken. De donateurs konden daarmee meer geld van de belasting aftrekken: in totaal zo’n 8,5 miljoen euro meer dan waar zij recht op hadden.

De Onderwijsinspectie onderzoekt of het voortbestaan van de particulier bekostigde IUE onder deze omstandigheden op het spel staat. Zo ja, dan kan minister Bussemaker ingrijpen, schrijft ze in antwoord op Kamervragen van de VVD. Ze kan dan besluiten dat de IUE geen wettelijke graden meer mag verlenen.

Stop met misleiding

Al eerder waarschuwden de inspectie en onderwijskeurmeester NVAO de IUE dat ze haar studenten niet mag misleiden. Op haar website moet ze duidelijk maken dat alleen haar hbo-masteropleiding islamitische geestelijke verzorging NVAO-geaccrediteerd is en dat dit niet geldt voor de rest van haar onderwijs. De instelling heeft nog geen gehoor gegeven aan dit verzoek, schrijft minister Bussemaker.

Ook wil ze dat de IUE zichzelf geen universiteit meer noemt maar hogeschool. Ze kan de instelling daarvoor beboeten als de nieuwe wet Bescherming namen en graden in werking is getreden. Ze hoopt dat dit op 1 juni het geval zal zijn.

De VU had vorig jaar een aanvaring met de IUE. Die had het VU-logo op de website had staan, terwijl de VU “op geen enkel gebied betrokkenheid heeft bij deze instelling”, aldus een woordvoerder. Het VU-logo is inmiddels verwijderd.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.