Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

‘Ik wil mijn studie absoluut in drie jaar afronden’

De een moet een stage afbreken, de ander kan veldwerk voor het scriptieonderzoek niet uitvoeren en weer een ander loopt studiepunten mis. Door de coronacrisis kunnen veel studenten niet verder met hun studie, hoe is dat voor Claire van Assen (20), student gezondheidswetenschappen?

“Vorige periode had ik twee vakken, maar ik heb maar één tentamen kunnen maken”, zegt Claire van Assen. “Dat tentamen was op de dag voordat de universiteit sloot, dus daar hadden we geluk mee.” Met het andere vak, infectieziekten & toxicologie, had ze minder geluk: het tentamen ging niet door. “Daarbij komt dat die docenten, vrijwel allemaal virologen, het nu heel druk hebben met onderzoek naar corona.”

Heel jammer

Er is nog geen duidelijkheid over alternatieve mogelijkheden om het vak toch af te ronden. “Als dat dit studiejaar niet gebeurt, loop ik die studiepunten mis. Ik wil mijn studie absoluut in drie jaar afronden, dus ik zou het heel jammer vinden als ik hierdoor vakken in een ander jaar moet inhalen en daardoor misschien vertraging oploop.”

Nog geen uitsluitsel over de tentamens

Ook rondom toekomstige tentamens heerst nog onduidelijkheid. “Er is wel duidelijk gecommuniceerd over het volgen van vakken: hoorcolleges en werkgroepen gaan online gewoon door. Maar over de tentamens hebben we nog geen uitsluitsel. Die worden misschien allemaal verplaatst naar juni, maar ook dat is niet zeker.” Bovendien volgt Claire deze periode drie vakken, het gaat dus om een hoop studiepunten.

Wel vertrouwen erin

Toch maakt ze zich niet al te veel zorgen. “Veel van mijn vriendinnen studeren in Leiden, en daar zie ik dat de tentamens online gewoon doorgaan. Daarom heb ik er wel vertrouwen in dat dat hier ook zal gebeuren. Mijn gevoel zegt dat het goed gaat komen, al weet je het natuurlijk nooit zeker.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.