Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

‘Ik hoop mee te doen aan de Europese Kampioenschappen’

Hordenloopster en tandheelkundestudent Nienke Madderom (18) heeft door corona meer tijd om te trainen.

Zoom-colleges zijn een zegen voor Nienke Madderom. De eerstejaars tandheelkunde heeft veel minder reistijd dan ze zonder corona zou hebben: ze hoeft maar twee keer in de week bij Acta te zijn voor practica. De rest van de week kan ze haar vakken vanuit huis volgen. “En vaak worden ze opgenomen, waardoor ik ze op een rustig moment kan terugkijken.”

Madderom woont nog thuis bij haar ouders in Heiloo. Daar doet ze ook de meeste trainingen, looptrainingen en krachttrainingen, zo’n 20 uur per week. In de looptrainingen rent ze mee met de jongens. En eens in de week gaat ze naar het Olympisch Stadion in Amsterdam om met meisjes te trainen.

Talentenregeling
Studenten die naast hun studie aan topsport doen of een topprestatie leveren op cultureel vlak kunnen financiële en organisatorische ondersteuning krijgen. Zie: studeren en topsport

EK in Tallinn

Tot nu toe liep Madderom voornamelijk wedstrijden bij de junioren. Afgelopen zomer had haar eerste seizoen bij de senioren moeten zijn, maar dat viel grotendeels in het water door corona: veel wedstrijden gingen niet door of het werd op het laatste moment pas bekend dat ze wel doorgingen.

‘Mijn eerste tentamen had ik meteen niet gehaald’

Afgelopen september won ze een bronzen medaille bij het NK junioren op de 100 meter horden. “Ik ging voor een eerste plek, maar ik had twee maanden nauwelijks getraind. Er waren al zoveel wedstrijden afgelast. Toen ging het NK ineens toch door en heb ik toch maar meegedaan”, vertelt ze.

Madderom hoopt dat er dit jaar meer wedstrijden zullen doorgaan. Ze wil zich graag kwalificeren voor het EK in Tallinn in juli. Maar dan moet ze nog wel een paar goede wedstrijden lopen.

Balen

Haar studie is intensiever dan ze had verwacht. “Op de middelbare school hoefde ik niet zoveel te doen, maar dit is aanpoten. Mijn eerste tentamen had ik meteen niet gehaald. Dat was balen. Nu moet ik het vak volgend jaar nog een keer doen”, zegt ze.

Van de talentenregeling heeft ze tot nu toe nog geen gebruikgemaakt, maar in de komende periode overlapt haar practicum net met haar ochtendtraining plus reistijd. Madderom: “Ik hoop dat ik wat later mag beginnen. Het is maar een kwartier. Veel studenten zijn het eerste kwartier toch aan het opstarten.”

Op de middag van dit gesprek moet ze naar Amsterdam voor een toets: ze moet laten zien dat ze het praktijkgedeelte tandsteen weghalen beheerst. Madderom: “Ik ben niet zenuwachtig. De praktijkvakken gaan me heel gemakkelijk af, ik heb meer moeite met de theoretische vakken.”

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.