Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
28 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Hulp nodig bij het schrijven van je scriptie? Geesteswetenschappen begint redigeerservice

Je bent al zo lang aan het worstelen met je scriptie dat je het zelf niet meer ziet: is dit een begrijpelijke tekst geworden of een ondoordringbaar woud aan slecht geventileerd jargon? Geen nood, redding is nabij: vanaf volgende week kun je terecht bij een redigeerservice binnen de VU.

Een scriptie schrijven duurt maanden: eerst heb je heel precies je probleemstelling geformuleerd, data verzameld en gegevens geanalyseerd. Daarna lag je nachtenlang wakker over de structuur van je verhaal. En nu je eindelijk bij het schrijven bent, zijn er momenten dat je je laptop het liefst in de gracht zou gooien, omdat je het gewoon niet meer ziet. En dan moet het ook nog eens in het Engels. Misschien staat je tekst wel stikvol spelfouten waar je zelf inmiddels overheen leest.

Taalkundige kwesties

‘Als je schrijft, ben je vaak blind voor je eigen fouten’

“Als je schrijft, ben je vaak blind voor je eigen fouten”, vertelt Gea Dreschler, universitair docent Engelse taalkunde. En omdat Dreschler vindt dat studenten ergens naartoe moeten kunnen met hun teksten, is ze een van de initiatiefnemers van een redigeerdienst bij het schrijfcentrum dat onderdeel is van het Academic Language Programme van de Faculteit Geesteswetenschappen. Binnenkort kunnen alle VU-studenten (dus niet alleen van geesteswetenschappen) hun Engelse en Nederlandse teksten daar laten nalezen op spel- en taalfouten.

Aan de structuur en opzet van je scriptie doet de redigeerdienst niks, ook bemoeit ze zich niet met de inhoud van je betoog. “We zijn er voor taalkundige kwesties”, aldus Dreschler, “Veel opleidingen zijn overgegaan op het Engels, maar docenten zijn niet altijd gewend Engelse teksten na te kijken. En als scriptiebegeleider heb je vaak geen tijd om studenten op taalfouten te wijzen. Bovendien is het voor studenten beter dat iemand anders dan de beoordelaar die fouten eruit vist.”

Nieuw in Nederland

De redigeerdienst maakt onderscheid tussen echte taalfouten en dingen die je beter anders kunt opschrijven. Zinsconstructies bijvoorbeeld die in het Nederlands gebruikelijk zijn, maar in het Engels niet lekker lopen. “Dan geven we daar in algemene termen commentaar op, maar het is aan de student om dat te verwerken”, aldus Dreschler.

Veel universiteiten hebben een schrijfcentrum dat studenten begeleidt bij het schrijven van een scriptie. Dreschler werkte zelf een poosje bij het schrijfcentrum van de universiteit Nijmegen, waar studenten coaching kregen bij het opzetten en uitwerken van hun scriptie.  Maar een redigeerdienst, aangeboden door de universiteit zelf, die naar het eindproduct kijkt, is nieuw in Nederland.

Commerciële scriptiebureaus

“Er zijn veel commerciële partijen die dit soort diensten aanbieden.  En die bemoeien zich soms ook met de inhoud van de scriptie. Daar zijn wij als docenten op tegen omdat dan onduidelijk is wat de student zelf heeft gedaan en wat van zo’n bureau komt”, vertelt Dreschler. Daarom is het voor iedereen transparanter als de universiteit studenten zelf een redigeerservice aanbiedt, vindt ze.

Het is niet de bedoeling dat je een kladje inlevert

De redigeerservice is niet gratis. Het kost studenten 47,50 per gewerkt uur om hun scriptie te laten nakijken. Hoeveel uur het corrigeren van een gemiddelde scriptie kost, vindt Dreschler moeilijk te zeggen: een werk stikvol taalfouten kost natuurlijk meer tijd dan een stuk dat al goed geschreven is en de ene scriptie is natuurlijk dikker dan de andere. Maar bij een scriptie van tussen de vijftig en honderd pagina’s is het te verwachten dat het studenten een paar honderd euro gaat kosten. Geld dat sommige studenten blijkbaar graag uitgeven voor een goede scriptie, gezien het succes van de commerciële scriptiebedrijven.

En wie gaan die scripties redigeren? “Docenten met een ruime ervaring in academisch schrijven in het Engels of het Nederlands”, vertelt Dreschler. Het is overigens niet de bedoeling dat je een kladje inlevert bij de redigeerdienst. De redigeerdienst corrigeert alleen eindversies.  En dat duurt zo’n zeven werkdagen. Goed plannen dus, als je wil dat zij naar je these kijken. En misschien alvast een beetje sparen.

De redigeerdienst begint op 1 februari. De aftrap, met discussiebijeenkomst over of zo’n redigeerservice eigenlijk wel of niet een goed idee is, vindt plaats op de studiedag van docenten academische communicatieve vaardigheden.
Meer informatie over de redigeerdienst vind je hier.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.