Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Huisvester maakt Uilenstede brandveiliger

Bij een brand in een studentenflat op Uilenstede raakten onlangs vijf studenten gewond. Na een onderzoek komt studentenhuisvester DUWO nu met een plan voor rookmelders en brandwerende deuren en ramen.

De brand brak begin februari uit op de vierde verdieping van een flat in studentencomplex Uilenstede. Vijf bewoners raakten gewond en enkele tientallen moesten hun woning uit.

In een brief aan DUWO klaagden studenten over de veiligheid van het gebouw. Waarom was er geen centraal brandalarm afgegaan, wilden ze weten. Een woordvoerder zei destijds dat dit volgens de regels niet nodig was. Toch liet de studentenhuisvester na de brand een onderzoek uitvoeren.

Daaruit blijkt nu dat het gebouw op sommige onderdelen toch niet voldoet aan de veiligheidseisen. Zorgelijk is vooral dat de toegangsdeuren slechts twintig minuten brandwerend zijn, in plaats van het verplichte half uur.

Nieuwe deuren

Bij alle gebouwen op Uilenstede worden deze daarom vervangen, belooft DUWO. In totaal gaat het om zo’n tweeduizend nieuwe deuren. Ook wordt er op meerdere plaatsen brandwerend glas geplaatst. Verder worden de wooneenheden, eerder dan wettelijk verplicht is, voorzien van rookmelders en maakt een speciaal bedrijf de leidingdoorvoeren van de wc’s en douches brandwerend.

DUWO benadrukt dat bewoners ook zelf waakzaam moeten blijven. De studentenhuisvester doet regelmatig inspecties en controleert of studenten de gegeven adviezen hebben opgevolgd.

Frituurpan

Volgens de brandweer is het niet voor niets dat in huizen waar studenten wonen relatief vaak brand uitbreekt. Ze zetten de frituurpan aan na het stappen, laden hun mobieltjes ’s nachts op in bed en vergeten vaak het filter van de wasdroger schoon te maken.

Op de website van de brandweer staan daarom allerlei tips over hoe je (brand)veilig van je studentenleven kunt genieten. Je kunt er zelfs een app voor downloaden. Ook op de website van de Landelijke Studentenvakbond kunnen studenten een brandveiligheidscheck doen. Zijn er bijvoorbeeld blusmaterialen in huis, en weet iedereen hoe je die moet gebruiken?

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.