Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Hoogleraren waarschuwen: Nederland moet groener

Het nieuwe kabinet moet meer gaan investeren in duurzaamheid en groene energie, schrijven negentig hoogleraren vandaag in een open brief. Daarvoor is de komende decennia zo’n tweehonderd miljard euro nodig.

Nederland bungelt nog steeds onderaan de lijstjes wanneer het gaat om duurzame energie, waarschuwen de wetenschappers vandaag in een open brief aan het nieuw te vormen kabinet. De onderzoekers doen twaalf aanbevelingen om een omslag te bewerkstelligen.

Allereerst moet een minister van Energie en Klimaat worden aangesteld, die zich bezig moet houden met de zogenoemde ‘energietransitie’. Haar (of zijn) eerste taak zou zijn om een klimaatwet in te voeren, waarin klimaatdoelstellingen expliciet zijn vastgelegd.

CO2-belasting

‘De vervuiler betaalt’, moet het uitgangspunt zijn, vinden de onderzoekers. Voer bijvoorbeeld CO2-belasting in, zoals in Zweden. Het geld dat dit oplevert kan dan weer gebruikt worden om mensen met lage inkomens te compenseren. Een kilometerheffing moet de CO2-uitstoot nog verder terugdringen en de vijf resterende kolencentrales moeten binnen drie jaar hun deuren sluiten.

Bij deze ‘vergroening’ is het onderwijs erg belangrijk. Geef het thema duurzaamheid een belangrijke plek in het curriculum, adviseren de wetenschappers: zo kunnen we kinderen en jongeren goed voorbereiden op een duurzame wereld. Het beroepsonderwijs zou de innovatie kunnen aanjagen, door “regionale campussen” te starten waarin jongeren samen met bedrijven onderwerpen als klimaatadaptatie of de circulaire economie onderzoeken.

Nieuw economisch perspectief

De wetenschappers geven toe dat de veranderingen veel vergen van burgers, bedrijven en overheid. “Maar het levert ook veel op: werkgelegenheid, innovatie en een nieuw economisch perspectief.”

De lijst van negentig professoren wordt aangevoerd door hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans, die zich al langer sterk maakt voor een groene economie. Hij is oprichter van de organisatie Urgenda, die twee jaar geleden via de rechter afdwong dat de Nederlandse Staat meer actie moet ondernemen om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.