Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Hogeschool Windesheim sluit gebouw, ook Bubble Deck-vloeren op VU-campus

Opnieuw wordt er in het hoger onderwijs uit voorzorg een  lesgebouw gesloten: het zeven jaar oude gebouw X van de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Technisch onderzoek wees zaterdag uit dat de vloerconstructie mogelijk onveilig is.

Net als de parkeergarage van de luchthaven Eindhoven, die in op 27 mei deels instortte, heeft gebouw X zogenoemde Bubble Deck-vloeren, een type breedplaatvloeren dat gewicht en materiaal bespaart. Nader technisch onderzoek moet deze week uitwijzen of het gebouw veilig is of niet.

Het markante onderwijsgebouw, dat in 2011 nog een architectuurprijs in de wacht sleepte, biedt plaats aan vijfduizend studenten van de opleidingen business, media en recht en aan ruim 350 medewerkers. “Als het tegenvalt moet het voor langere tijd dicht”, zegt een woordvoerder. De tentamens na de herfstvakantie kunnen eventueel worden afgenomen in de sporthallen van de hogeschool.

Erasmus ontruimd

Afgelopen donderdagavond werd het twee jaar oude Polakgebouw van de Erasmus Universiteit ontruimd. Ook hier was uit landelijk onderzoek gebleken dat de vloerconstructie mogelijk dezelfde was als van de parkeergarage in Eindhoven.

Bij de bouw van het Spectrum- en het Flux-gebouw van de TU Eindhoven zijn ook breedplaatvloeren gebruikt, maar uit eigen onderzoek van de TU blijkt dat het om andere, veilige constructies gaat.

In Rotterdam zijn er uit voorzorg inmiddels acht gebouwen gesloten. In Krimpen aan den IJssel en in Hoeven zijn er twee scholen dicht.

Ook Bubble Deck op de VU-campus

Ook op de VU-campus staan nieuwe gebouwen met dezelfde vloerconstructie, onder andere het O2-gebouw. Die gebouwen zijn geïnspecteerd en ‘op basis hiervan zijn geen afwijkingen geconstateerd’, aldus Josja van der Veer, directeur van de facilitaire campusorganisatie.

Er is volgens haar geen aanleiding de gebouwen anders te gaan gebruiken. Een voorlichtingsbijeenkomst over de veiligheid in de gebouwen vindt nu plaats in het O2-gebouw.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.