Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Harvard weigert studenten alsnog vanwege Facebookgrappen

De prestigieuze Harvard University heeft van ten minste tien toekomstige studenten de toelating ingetrokken. Op Facebook deelden zij aanstootgevende plaatjes en grappen.

De chatgroep kwam voort uit een Facebookpagina voor toekomstige Harvard-studenten, meldt het universiteitsblad van Harvard. Een klein deel van hen plaatste in een besloten groep afbeeldingen, of memes, die het daglicht niet kunnen verdragen.

Om in de besloten groep te worden toegelaten, moest eerst ‘provocerend’ materiaal gedeeld worden met de rest van de studenten. Het zou gaan om plaatjes die onder andere ‘seksueel misbruik, de Holocaust, en (racistisch) geweld’ bespotten.

Vrijheid van meningsuiting

Toen Harvard daar lucht van kreeg, trok de universiteit een grens. Voor ten minste tien van de studenten in spe betekende dat dat ze alsnog werden geweigerd.

Is het aan de universiteit om te bepalen wat wel of niet door de beugel kan, vragen twee Harvard-hoogleraren zich af. Zij vinden dat de universiteit de vrijheid van meningsuiting beknot. Een van hen spreekt van een ‘draconische’ straf op ‘slechte smaak’.

Toch waren de studenten gewaarschuwd: in een disclaimer op Facebook staat dat studenten kunnen worden geweigerd als ze zich misdragen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.