Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 december 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Gesteggel over schoonmaakgeld op Uilenstede

Elke eenheid op Uilenstede krijgt schoonmaakgeld, maar dat wordt lang niet altijd als zodanig besteed. Afschaffen dan maar?

Sinds jaar en dag kent Uilenstede de schoonmaakrestitutie. Elke eenheid krijgt per kwartaal 194,88 euro huur terug, om haar verdieping schoon te houden. Dat is maandelijks 4,64 euro per bewoner. Op sommige verdiepingen huren ze een schoonmaker in, anderen kopen er gewoon bier van. Maar af en toe zijn er eenheden waar het fout gaat. Inwoners worden het niet eens over de besteding, of, nog erger: de verantwoordelijke gaat er met het geld vandoor. Is dit systeem nog wel houdbaar?

Geldgedoe

Daphne van Rooij (32) woont al zestien jaar op Uilenstede. Op haar eenheid is weinig onderlinge samenhang. “Er is altijd al gedoe over het schoonmaakgeld. Er moet een nestor gekozen worden die het geld ontvangt en uitgeeft. Maar wie neemt die verantwoordelijkheid op zich? Op goed geluk kies je dan maar iemand.” Deze goede hoop bleek tevergeefs. Het geld werd niet uitgegeven en een jaar geleden vertrok de nestor naar Suriname. Met 2500 euro schoonmaakgeld. “We hebben wel aangifte gedaan, maar eigenlijk moet studentenhuisvester Duwo dit doen. En dat wil hij niet. We hebben het dus nog steeds niet terug.” Marja Weverling, van Duwo, vindt het te makkelijk om naar Duwo te wijzen. “Als je ziet dat het geld niet uitgegeven wordt, moet je op tijd bij ons aan de bel trekken. Dan kunnen we erachteraan gaan. Maar hier ging het dus al jaren mis. Het spijt me zeer, maar dan ben je als bewoners ook wel heel laks geweest.”

Ongewenste regeling

Ook Debby Schoen (28), in het laatste jaar van haar deeltijdstudie rechten, heeft slechte ervaringen met de schoonmaakrestitutie. “Ik woon sinds 1 oktober vorig jaar in Uilenstede, op een eenheid voor mensen met urgentie. Ik ken misschien vier van mijn medebewoners. Ons schoonmaakgeld werd ook nooit gebruikt. Toen de verantwoordelijke verhuisde, duurde het heel lang voor we bepaald hadden aan wie hij onze schoonmaakrestitutie kon terugstorten. Het ging om wel duizend euro.” Vanwege dit gedoe wilde Debby van deze regeling af. Na wisselende berichten van Duwo bleek dat als 70 procent van de verdieping ermee instemde, de schoonmaakrestitutie bij hen kon worden afgeschaft. Dit is uiteindelijk gelukt, maar het had heel wat voeten in de aarde.

Tegen afschaffing

Duwo en de Vereniging Bewoners Uilenstede (VBU) zijn het niet eens over de kwestie. Duwo wil de schoonmaakrestitutie liefst helemaal afschaffen. Robert Kostwinder, voorzitter van de VBU: “Wij zijn hiertegen. We hebben een poll hierover geplaatst op Facebook, die door 176 mensen ingevuld werd: 96 procent bleek tegen afschaffing van het schoonmaakgeld.” Het schoonmaakgeld is volgens de VBU bevorderlijk voor de sociale samenhang op een verdieping en op het overgrote deel van de eenheden zijn de bewoners er blij mee. Maar Duwo vindt dat het te vaak voor ergernis zorgt. Weverling: “Als de verantwoordelijke verhuist, is het soms lastig om een nieuwe persoon hiervoor te vinden. Ook is er weleens irritatie over de besteding van het geld.”

Onderling regelen

Afschaffing voorkomt gedoe op eenheden waar weinig samenhang is. En op eenheden met veel sociale cohesie kunnen ze de organisatie onderling wel regelen. Daarom is er nu een tussenoplossing. In principe ontvangen eenheden de restitutie, behalve als 70 procent van de verdieping een handtekening zet voor afschaffing hiervan. Bij afschaffing wordt het exacte bedrag van de schoonmaakrestitutie afgetrokken van de huur. Uiteindelijk wil Duwo naar een algehele afschaffing, maar dit zal niet snel gebeuren als de VBU er niet mee instemt. Woon je op Uilenstede: geniet voorlopig nog maar even van deze restitutie. En wordt het schoonmaakgeld niet uitgegeven op jouw verdieping? Dan moet je hier gauw een stokje voor steken. Zodra het geld zich aan de andere kant van de wereld bevindt, is het te laat.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.