Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Scène uit Quentin Tarantino's Django Unchained

Geheime schedelmetersbijeenkomsten op Londense campus

Aan het University College London (UCL) zijn bijeenkomsten georganiseerd over rassenleer, met lezingen van vermeende neonazi’s en white supremacists. De universiteit zoekt uit hoe de conferenties jarenlang in het geheim konden plaatsvinden.

De zogenoemde London Conference on Intelligence werd sinds 2014 vier keer gehouden bij UCL, onthult London Student, de grootste door studenten gerunde studentenkrant van Europa. Daar kwamen voorstanders aan het woord van eugenetica, de leer over genetische ‘rasverbetering’ bij de mens, waar ook nazi’s zich mee bezighielden.

Incompetente culturen

In 2015 en 2016 was bijvoorbeeld de extreemrechtse Deense blogger Emil Kirkegaard te gast, die veel aanhang heeft in neonazi-kringen. Ook waren er lezingen van Richard Lynn, die controversieel onderzoek deed naar IQ-verschillen tussen etnische groepen. In 1994 pleitte hij voor het “geleidelijk afbouwen van incompetente culturen”.

De vier conferenties werden georganiseerd door James Thompson, hoogleraar aan UCL. De Britse universiteit zegt niet van tevoren te zijn geïnformeerd over de sprekers en de inhoud van de conferenties. Bovendien werden die geboekt en betaald als ‘externe evenementen’. Daarom zijn ze niet goedgekeurd of gesteund door UCL: “We zijn een instelling die veel waarde hecht aan de vrijheid van meningsuiting, maar ook aan het bestrijden van racisme en seksisme in alle vormen.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.