Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
2 maart 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Geen overgangsregeling voor buitenlandse wetenschappers bij afschaffen subsidie

Het kabinet gaat bij de versobering van de zogenoemde expat-subsidie geen uitzondering maken voor wetenschappers. De overgangsregeling waar universiteiten en hogescholen om hadden gevraagd, gaat er niet komen, schrijft staatssecretaris Menno Snel.

Universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstituten maken zich zorgen over de versobering van de zogeheten dertigprocentregeling, een belastingvoordeel van dertig procent voor buitenlandse werknemers. Ze vrezen dat internationaal talent Nederland links laat liggen als de duur van de regeling komend jaar wordt verkort van acht naar vijf jaar.

Onaangename verrassing

In een brief vroegen ze de staatssecretaris om de maatregel te heroverwegen of op zijn minst te zorgen voor een overgangsregeling voor expats die al in Nederland wonen. Zij hielden immers rekening met het belastingvoordeel toen zij besloten om te verhuizen en komen nu voor een onaangename verrassing te staan.

Maar zo’n overgangsregeling is niet wenselijk “vanuit het oogpunt van eenvoud en uitvoerbaarheid van de regeling”, schrijft staatssecretaris Menno Snel van Financiën aan de Tweede Kamer.

Laag salaris

Evenmin gaat hij samen met de universiteiten een plan maken om de continuïteit van lopende onderzoeksprogramma’s te waarborgen. Dat moeten de universiteiten zelf maar doen, vindt de staatssecretaris.

De VSNU schat dat zo’n zes- à zevenduizend universiteitsmedewerkers van de regeling gebruikmaken. Vaak jonge onderzoekers met een laag salaris die zonder de dertigprocentregeling niet in Nederland zouden kunnen wonen. Maar staatssecretaris Snel is niet onder de indruk. “Al deze aspecten zijn meegewogen bij de beslissing over de voorgestelde maatregel,” schrijft hij.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.