Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 mei 2024

Campus
& Cultuur

Expats worden nog niet blij van overgangsregeling

De dividendbelasting blijft bestaan en daardoor heeft het kabinet genoeg geld om expats tegemoet te komen van wie het belastingvoordeel wordt versoberd. Maar de expats blijven boos en dreigen met een rechtszaak.

Hoogopgeleide werknemers uit het buitenland, onder wie veel wetenschappers, ontvangen acht jaar lang dertig procent van hun inkomen belastingvrij. Maar de looptijd van deze zogeheten 30-procentregeling wordt vanaf januari teruggebracht van acht naar vijf jaar. En er zou geen overgangsregeling komen voor mensen die er nu al gebruik van maken.

Rechtszaak

De expats reageerden woedend. Ze rekenden op het belastingvoordeel toen ze hierheen kwamen en dreigden met een rechtszaak. Ook de universiteiten en hogescholen zijn allesbehalve blij en vrezen dat talentvolle expats Nederland voortaan links laten liggen.

Gisteren werd bekend dat er alsnog een overgangsregeling komt, maar alleen voor expats voor wie de 30-procentregeling volgend jaar of in 2020 zou stoppen. Het kabinet gebruikt daarvoor geld dat is vrijgekomen doordat de dividendbelasting blijft bestaan. Het is nog niet bekend hoe de overgangsregeling eruit gaat zien.

Ontevreden

De expats noemen het een stap in de goede richting, maar zijn nog lang niet tevreden, zegt Jessica Piotrowski van de stichting United Expats of the Netherlands. “Heel veel mensen kunnen geen gebruikmaken van deze overgangsregeling. Dat is niet eerlijk, a deal is a deal for everyone.” De stichting beraadt zich op de volgende stappen. “Maar we zetten onze strijd hoe dan ook voort.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.