Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

‘Gebrek aan informatie erger dan leenstelsel’

Geef goede informatie over studieleningen en jongeren zullen niet bang zijn om te gaan studeren, zegt Mary Tupan-Wenno van expertisecentrum diversiteitsbeleid Echo. Ook niet als ze uit een arm gezin komen.

Dit studiejaar gingen er minder Nederlandse jongeren studeren aan universiteiten en hogescholen. Er kwamen vooral minder studenten van de ‘eerste generatie’, oftewel studenten zonder hoogopgeleide ouders. Dat komt door het afschaffen van de basisbeurs, zeggen critici van het kabinet.

Te weinig informatie

Maar dat betwijfelt Tupan-Wenno, voorzitter van Echo. “Wat studenten echt tegenhoudt om te gaan studeren is het gebrek aan informatie over het leenstelsel”, zegt ze tegen Erasmus Magazine, het onafhankelijke blad van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

“In Nederland worden vooral de nadelen van de lening benadrukt terwijl je het juist zou moeten hebben over de mogelijkheden die een studie je biedt”, stelt ze. “Laat potentiële studenten weten welke kansen ze hebben als ze gaan studeren.”

Beter in VS

Volgens haar gaat dat in de Verenigde Staten beter. “Ook daar heb je studenten met ouders die niet in de VS geboren zijn en studenten wiens ouders niet hebben gestudeerd. Toch weet ook deze groep de weg naar de universiteit te vinden.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.