Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Fraude sociaal-psycholoog UvA verder onderzocht

De Universiteit van Amsterdam gaat nog meer artikelen van de Duitse sociaal-psycholoog Jens Förster nalopen op mogelijke wetenschapsfraude. Dat gebeurt op verzoek van zijn voormalige collega’s.

Wat nog waard

De Amsterdamse psychologen willen weten wat de artikelen nog waard zijn die ze samen met Förster hebben geschreven. Nu hangt er toch een zweem van fraude omheen en die willen ze verdrijven.

In minstens één van de artikelen van Förster zouden wetenschappelijke data zijn gemanipuleerd. De universiteit gaat nu op zoek naar verdachte patronen in de data van andere artikelen.

Fraude beperkt

Volgens een woordvoerder heeft Förster in zijn Amsterdamse periode vooral veel theoretische artikelen geschreven, waarin geen oorspronkelijke data voorkomen. Het zou daarom om een beperkt aantal artikelen gaan.

Förster ontkent overigens dat hij gefraudeerd heeft. Het gevonden patroon berust volgens hem op toeval.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.