Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Saoedisch gesjoemel kost hoogleraar zijn leerstoel

Wageningen Universiteit heeft hoogleraar Vincenzo Fogliano voor twee jaar zijn leerstoel ontnomen. De man verwierf onderzoeksgeld door zich op papier aan een Saoedische universiteit te verbinden.

“Ik ben geschokt en zeer teleurgesteld”, zegt rector magnificus Arthur Mol op de website van de universiteit. De hoogleraar heeft volgens de rector incorrect gehandeld en de integriteit van de Wageningse wetenschap schade toegebracht.

Fogliano werkt fulltime in Wageningen, maar heeft zijn ‘eerste affiliatie’ aangepast. Dat wil zeggen: de veelgeciteerde wetenschapper deed alsof de King Saud University zijn voornaamste werkgever was, zodat die universiteit hoger zou scoren op de internationale ranglijsten.

Daar kreeg zijn vakgroep 146 duizend euro voor. Hiermee is een promovendus in de voedselwetenschappen betaald, meldt de universiteit. Van persoonlijk gewin is niets gebleken.

Gewaarschuwd

Fogliano zou in 2018 al gewaarschuwd zijn voor zulke transacties. Hij heeft nu een berisping gekregen, met de dreiging van ontslag bij een volgende misstap. Verder is hem voor twee jaar zijn ‘leerstoelhouderschap’ ontnomen, al blijft hij toch hoogleraar.

Volgens het interne onderzoek van Wageningen Universiteit zijn zeker zes veelgeciteerde Wageningse wetenschappers door Saudische universiteiten benaderd. “Alleen prof. Fogliano is op dat aanbod ingegaan.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.