Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
2 oktober 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Studenten doen improvisatietheater tijdens de pilot van Mind Studioo

Fijn dat je een infuus kunt aanleggen, maar zit je wel lekker in je vel?

VU bachelorstudenten geneeskunde kunnen in de achtweekse training Mind Studioo meer zelfbewustzijn krijgen, effectief leren communiceren en leren omgaan met stress en emoties. ‘Dit gaat over verder denken dan wat de boeken je opdragen.’

Toen studieadviseur van de geneeskundefaculteit Renate Dekker tijdens de pandemie via Zoom de Plan en DOE-groepen leidde (discipline, overzicht, evenwicht), merkte ze dat het gesprek tussen de studenten steeds vaker afweek van het onderwerp studievaardigheden. In plaats daarvan vertelde een student uit Suriname in een break-out room over diens heimwee, bespraken studenten wat ze kookten en hoe ze fit bleven, of hoe hun hobby’s in hun studie pasten.

“Dingen die we niet onder studievaardigheden, maar eerder onder levensvaardigheden scharen”, zegt Dekker. Daar moesten ze iets mee doen, vonden zij en studieadviseur Marjolein Pouw. “Als studenten veerkrachtiger worden en zichzelf beter leren kennen, is dat waardevol in alle tereinen van het leven, maar specifiek binnen hun studie en als voorbereiding op de coschappen”, aldus Dekker. Samen met de Bildung Academie, die ook verantwoordelijk is voor VU-programma’s A Broader Mind  en Reclaim the Campus, dienden ze een projectvoorstel in voor een programma dat studenten die levensvaardigheden zou bijbrengen, kregen budget en hielden in het studiejaar van 2021/2022 een succesvolle pilot.

Niet therapeutisch

Samen met een focusgroep van zo’n twaalf bachelorstudenten kozen ze twee van de tien levensvaardigheden die de Wereldgezondheidsorganisatie onderscheidt: effectief communiceren en zelfbewustzijn. Dekker: “In de coronatijd ging het veel over wat studenten motiveerde om te blijven studeren, waar ze het voor deden. Dat valt onder zelfbewustzijn.” Pouw: “En effectief communiceren is belangrijk in het vak van een arts. Met andere artsen, met patiënten.”

In de pilot werden de twee groepen van twaalf elk begeleid door een studentcoach: een masterstudent geneeskunde die de sessies leidde. In een kennismakingssessie maakten ze een ‘levenslijn’ met pieken en dalen waar successen die ze behaalden werden genoemd, maar ook ouders die ziek werden, relaties die voorbijgingen. Klinkt best therapeutisch. Dekker: “Dat klinkt alsof je uitgaat van een probleem dat je gaat oplossen, terwijl het ons meer gaat om de wens om jezelf te verkennen.” Pouw: “Je hoeft niet honderd procent lekker in je vel te zitten, maar het is ook niet de bedoeling dat je denkt: ik heb zwaarwegende problemen, ik meld me aan voor Mind Studioo. Daar zijn de studentenpsychologen voor bedoeld.”

Mind Studioo

Het programma gaat op 5 april van start en is acht weken lang elke woensdagavond in het NU-gebouw of het Frans Otten Stadion in Zuid. Geneeskundestudenten kunnen zich gratis aanmelden.

Kickboksen en toneelspelen

Om met het vergroten van het zelfbewustzijn te oefenen, kwamen de studenten tegenover een professioneel kickbokser te staan om te oefenen met het vormgeven van hun persoonlijke ruimte. Pouw: “Je inner circle van vrienden en familie staan misschien dichtbij je, maar wat is dat daadwerkelijk, vijf meter? Drie? Het is spannend om in spelvorm iemand vlak op je neus te hebben staan en te zien hoe je daar mee omgaat.”

Bij effectief communiceren zochten ze met een theatermaker via dialogen en improvisatie naar hun eigen stijl van communiceren, en politie en defensie kwamen langs om te vertellen over hoe ze omgaan met hiërarchie in hun organisatie. Dekker: “Dat is in de medische wereld ook een hot item: hoe vraag je om feedback aan een specialist met een overvolle agenda? Hoe laat je de beste kant van jezelf zien zonder dat je meegaat in een overwerkcultuur? Hoe zorg je dat je mee kan kijken bij bijzondere operaties? Het vraagt nogal wat van je communicatievaardigheden.”

Voor de nieuwe trainingsessies hebben ze de levensvaardigheid ‘omgaan met stress en emoties’ toegevoegd. Daarvoor zullen deelnemers gaan werken met ademhaling en beweging onder leiding van Movement Amsterdam en met de theatermaker “verbreden ze hun emotionele woordenschat” via dans en muziek.

Snelkookpan

Een van de studenten die meedeed aan de pilot schreef na afloop dat ze veel aan de training had gehad omdat haar assertieve karakter tijdens haar stage in het ziekenhuis niet altijd werd gewaardeerd door de gevestigde artsen. Is het dan wel voldoende om toekomstige artsen met een training als Mind Studioo effectief te leren communiceren als de huidige artsen doorgaan in hun oude patroon?

Pouw: “Ik denk dat je dit programma los moet zien van geneeskundestudenten, het programma is vooral gericht op de leeftijdsgroep van 18 tot 24. Dan zit je in een soort snelkookpan van veranderende omstandigheden waarbij je gaat denken: wie ben ik nou eigenlijk? En wie wil ik zijn?” Elke bachelorstudent zou hiervan kunnen profiteren.” Andere faculteiten hebben dan ook al hun interesse in het programma geuit. “Ze zijn meer dan welkom om met ons te komen overleggen.”, aldus Pouw.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.