Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Even dutten op de campus

Je veter zit los. Je hebt een vlek op je trui. En er zijn zonnepanelen uitgevonden die ook ’s nachts energie opwekken. Het is weer een dag vol goede grappen, ook in het hoger onderwijs.

Hoe zorg je dat studenten beter gaan leren? Laat ze slapen op hun hogeschool, oppert de Vereniging Hogescholen vandaag. Het brein van lerende adolescenten functioneert immers het best in hun slaap.

Slaapzalen

Dus gaan hogescholen slaapzalen bouwen waar studenten meteen na de les een dutje kunnen doen. De studenten van het Interstedelijk Studenten Overleg zien het wel zitten, twitteren ze: “Eindelijk studentgericht onderwijs.”

De Universiteit Leiden neemt de uitkomsten van slaaponderzoek ook serieus en gaat ’s avonds de koffieautomaten uitzetten: na 18.00 uur kun je er geen koffie meer halen. Dat is voor iedereen beter, denkt de universiteit.

Daten

De Open Universiteit heeft iets anders bedacht om het onderwijs te verbeteren: een datingplatform voor haar studenten. Want een relatie verhoogt de kans op studiesucces. “Voor studenten die hun partner al gevonden hebben of voor wie dit allemaal niet hoeft, biedt het platform ook vele mogelijkheden voor het opbouwen van een academisch en professioneel netwerk.”

De TU Delft doet ook een duit in het zakje. Het team van de raceauto op zonne-energie heeft nu zonnepanelen voor de nacht uitgevonden. “Hierdoor zal het team een enorm voordeel hebben tegenover de andere zonneraceteams tijdens de race in Zuid-Afrika”, aldus een juichend persbericht. Consumenten kunnen ook zo’n paneel krijgen. Ze komen in april beschikbaar.

Wc-coach

De Radboud Universiteit Nijmegen had dringend behoefte aan toiletcoaches. “Mensen laten resten achter in het toilet, gebruiken te veel toiletpapier en trekken de handdoekmachines kapot”, vertelt schoonmaakster Jannet. Dus dan kun je als universiteit niet anders dan coaches aanstellen.

Waren dat alle grappen? Ja, dat waren ze allemaal. Nee hoor, 1 april. Er zijn vast nog veel meer grappen gemaakt. Blijf op je hoede.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.