Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

‘Ernstige fraude Vlaamse biowetenschapper’

Een biowetenschapper van de Vrije Universiteit Brussel is betrapt op ernstige fraude, meldt dagblad De Morgen. Hij rommelde met de gegevens van patiënten om zijn wetenschappelijke vondsten spectaculairder te maken.

Een nieuwe Stapel-affaire lijkt geboren. Volgens De Morgen heeft de niet bij naam genoemde wetenschapper jarenlang data aangepast, zelfs in het werk van zijn studenten. De gezondheid van patiënten schijnt niet in gevaar te zijn geweest, al is niet duidelijk wat er precies is gebeurd.

Rectort bevestigt noch ontkent 

De rector van de Brusselse universiteit wil nog niet bevestigen of ontkennen dat de wetenschapper inderdaad aan zijn universiteit was verbonden. De rectoren van de Vlaamse universiteiten hebben het geval inmiddels besproken. De man zou al ontslagen zijn, maar de reden is hem nog niet meegedeeld. Wellicht volgt er nog aangifte.

Fraude zal de komende tijd een veel besproken onderwerp blijven in België. Vandaag publiceerde tijdschrift Eos een schokkende enquête waarin acht procent van de medische onderzoekers toegeeft data te hebben gemasseerd of zelfs verzonnen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.