Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Erasmus Universiteit huisvest 200 vluchtelingen

Tweehonderd vluchtelingen hebben de nacht doorgebracht in de sporthal van de Erasmus Universiteit. De locatie werd ter beschikking gesteld na een oproep van het ministerie van Veiligheid en Justitie voor meer noodopvang.

In de sporthal worden voornamelijk vrouwen en kinderen opgevangen. Even na middernacht kwamen de eerste bussen met vluchtelingen aan in Rotterdam, meldt Erasmus Magazine.

Te veel vrijwilligers

Eerder op de dag werden gemeenten opgeroepen noodopvang te regelen voor vluchtelingen, omdat het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel overvol zit. Een universiteit vernoemd naar Erasmus moet dit doen, zei rector magnificus Huib Pols gisteravond tegen Erasmus Magazine.

Bij aankomst kregen de vluchtelingen eten van het Leger des Heils, studenten en medewerkers van de universiteit waren naar de sporthal gekomen om de handen uit de mouwen te steken. “Er kwamen meer vrijwilligers dan er daadwerkelijk konden helpen”, aldus een woordvoerder van de universiteit. “We zijn enorm geroerd.”

Vluchtelingen moeten verder

Studenten hebben inzamelingsacties opgezet voor het Leger des Heils en het Rode Kruis. De vluchtelingen kunnen 72 uur in de noodopvang verblijven, daarna is het de bedoeling dat ze doorgaan naar een permanente opvang.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.