Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Eerstejaars voor het eerst real-life op de campus

De zon schijnt fel op de paar honderd eerstejaarsstudenten op het campusplein. Vandaag starten de introductiedagen – tot de opluchting van velen – offline.

De Spar is sinds maanden eindelijk weer open, de frikandel- en saucijzenbroodjes zijn er binnen een mum van tijd uitverkocht. Samengeklit in groepjes worden de studenten over de campus rondgeleid. “Dit is de Medische Faculteit, die staat straks als MF op je rooster.” Op de hoek van het plein staat een groep met ov-fietsen klaar om naar het Amsterdamse Bos te gaan.

Best spannend

In de menigte is Emma Korpershoek op zoek naar haar mentorgroepje. “Ik heb nog maar drie minuten, en geen idee waar ik heen moet.” Ze ontmoet haar studiegenoten van gezondheid & leven straks voor het eerst. “Best spannend, alles is nieuw. M’n oma en opa wonen in Amsterdam, verder ken ik de stad ook niet.” Ze hoopt dat er ook nog een beetje gefeest gaat worden deze week. “Alleen weet ik niet of dat mag, ik ben nog zeventien.”

‘Alleen weet ik niet of ik mag feesten, ik ben nog zeventien’

Ook de 17-jarige Lidewij Hilberts is onderweg naar haar mentorgroepje van gezondheid & leven, en druk aan het inzoomen op de plattegrond op haar telefoon. “Ik was gisteravond en vandaag zó zenuwachtig, je wilt ook gewoon een goeie eerste indruk maken op je studiegenoten.” Tijdens haar eindexamenjaar kon ze veel fysiek onderwijs volgen, dus ze vindt het jammer dat haar hoorcolleges vooralsnog online zullen zijn. “Maar ik kijk uit naar de werkgroepen, al kon ik me daar nog niet voor inschrijven. En ik heb zin om nieuwe vrienden te maken, ik kijk ernaar uit me wat meer comfortabel te voelen.”

Game cheats

Peter Subecz (18) loopt er ontspannen bij. Hij verhuisde na de zomer van Hongarije naar Amsterdam, trok in bij drie anderen in de Bijlmer en start volgende week met de studie international business administration. “Ik hou van verandering.” Zijn groepje is samengesteld uit andere internationale studenten. Best handig, want hij spreek maar “een beetje” Nederlands. Een tussenjaar zag hij niet zitten in de coronatijd, maar na dit eerste jaar neemt hij misschien even pauze om te kunnen reizen.

Ook Shreyas Barida stoomde van zijn eindexamen door naar de studie computer science. “Sinds mijn achtste zit ik al achter mijn computer. Eerste gamede ik vooral, nu programmeer ik ook. Kleine game cheats bijvoorbeeld, dus ik heb al wat basisinformatie voor mijn studie.” De 18-jarige Barida kwam elf jaar geleden uit India naar Leiderdorp, en reist in ieder geval het komende jaar nog tussen zijn ouderlijk huis en Amsterdam. “Ik vind het een mooie stad, maar ik kijk nog even of ik er ga wonen.”

Drag show

Nadat de eerstejaars hun mentorgroepje vandaag leren kennen, gaan ze vanavond samen uit eten. Morgen gaan ze de stad in voor onder andere een comedyshow en op vrijdag volgt een sportdag. Maandag en dinsdag is het programma online, met een informatiemarkt en workshops. De introductieweek wordt afgesloten met een drag show.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.