Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Dijkgraaf geeft miljoen extra voor studentenwelzijn

Op initiatief van de Tweede Kamer stelt minister Dijkgraaf een miljoen euro beschikbaar voor de versterking van kennis en expertise over studentenwelzijn in het hoger onderwijs en mbo.

De regeringspartijen ChristenUnie, VVD, CDA en D66 dienden samen een amendement in dat op brede steun politieke steun kan rekenen. Onderwijsinstellingen hebben volgens de partijen behoefte aan meer kennis en kunde over het signaleren van mentale problemen van studenten en het vinden van oplossingen. Ook pleiten ze voor een landelijke conferentie.

Ze willen dat er een “nationale handreiking” komt voor hogescholen, universiteiten en mbo-instellingen waarin expertise wordt uitgewisseld en goede voorbeelden worden gedeeld.

Zorgelijke signalen

Onderwijsminister Dijkgraaf ziet het amendement als een goede aanvulling op bestaande plannen. Hij noemt het van groot belang om middelen vrij te maken voor studentenwelzijn omdat onderzoeken daarnaar “zorgelijke signalen” laten zien en er “grote urgentie is om actie te ondernemen”. Deskundigen en studentenverenigingen wordt gevraagd om mee te denken over hoe de extra 1 miljoen euro het best kan worden besteed.

De minister had al jaarlijks 15 miljoen euro gereserveerd waarmee universiteiten en hogescholen problemen met de mentale gezondheid van studenten kunnen aanpakken. Vanmiddag stemt de Tweede Kamer over het amendement.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.