Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Flickr - Jack_Amick

Deurbellentekort op Uilenstede

De bewonersvereniging van Uilenstede is ontevreden over het plan van verhuurder Duwo om de woontorens af te sluiten. Het probleem: ze krijgen te weinig deurbellen.

Uilenstede gaat op slot. Tenminste, de voordeuren van de studentenflats worden voor het eerst sinds de campus gebouwd is afgesloten. Maar de bewonersvereniging VBU is niet tevreden over de manier waarop het plan uitgevoerd gaat worden.

Eén bel per gang

Nu is het nog zo dat iedereen de studentenflats binnen kan lopen en vervolgens bij de afgesloten wooneenheid kan aanbellen. Elke student heeft daar zijn eigen bel. In het nieuwe plan gaat de voordeur op slot. Per eenheid is er beneden bij de voordeur maar één bel die in de hele gang afgaat. “Dus als iemand ’s nachts aanbelt, is meteen de hele eenheid wakker”, zegt Sjors Wolvetang, voorheen voorzitter VBU. “Overdag loop je het risico dat iedereen telkens voor niets gaat kijken wie er voor de deur staat. Of juist dat niemand meer open doet.”

2,5 ton erbij

Als elke student toch al een persoonlijke deurbel in zijn kamer heeft hangen, waarom kan die dan niet op het centrale systeem aangesloten worden? “Dat heeft met geld te maken”, zegt Joeri Mokkink, de huidige VBU-voorzitter. “Dit hele plan kost Duwo al 750.000 euro. Persoonlijke deurbellen zouden nog eens 2,5 ton kosten. Daar heeft de stichting geen zin in.”

Christine Willems, vestigingsdirecteur Duwo Amsterdam bevestigt dat. “Het is niet de beste oplossing, maar wel de meest betaalbare. Het is al een hele kostbare operatie. We kiezen er op dit moment voor om de veiligheid voor te laten gaan.”

Kleine steekpartij

Dat de torens afgesloten gaan worden, vindt de VBU een goede ontwikkeling. “Een paar jaar terug waren er een aantal incidenten, zoals een kleine steekpartij in de lift. Daarna is besloten dat de torens afgesloten zouden worden”, zegt Mokkink. Sinds die tijd heeft de gemeente camera’s op het campusterrein gehangen en zijn er ook camera’s in de gemeenschappelijke hallen gekomen. “Dat heeft heel goed gewerkt, daar zijn de meeste studenten blij mee.”

Vestigingsdirecteur Willems verwacht dat de nieuwe bellen geen grote problemen gaan opleveren. “We hebben dit systeem al in twee andere complexen ingevoerd, daar ging het goed. Bovendien kan het volume van de bel aangepast worden, die kan ’s nachts zachter. Mensen kunnen natuurlijk ook altijd een sms’je sturen dat ze voor de deur staan.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.