Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

‘Depressie moet bespreekbaar zijn op universiteit’

Medezeggenschapsraden kunnen helpen om het taboe op depressie te doorbreken, denkt minister Bussemaker. Studenten moeten zich vrij voelen om over hun psychische problemen te praten. 

De PvdA vroeg haar eigen minister waarom sommige instellingen meer studentenpsychologen in dienst hebben dan andere. Uit onderzoek blijkt dat er grote verschillen bestaan tussen onderwijsinstellingen.

Alle universiteiten en hogescholen hebben er sowieso één in dienst, antwoordt minister Bussemaker, en hoeveel zij er willen aanstellen moeten ze zelf weten. Landelijke normen voor het aantal studentenpsychologen acht ze niet nodig.

Praten over problemen

Wel vindt ze het van belang om het taboe op depressie weg te nemen. “Een open klimaat moedigt aan om over problemen en teleurstellende ervaringen te spreken en kan mogelijk ergere problematiek voorkomen”, benadrukt Bussemaker. Bij een cultuur die “te wensen overlaat” kan de medezeggenschap inspringen.

Overigens ligt de verantwoordelijkheid niet alleen bij de onderwijsinstellingen, schrijft ze. Studenten die kampen met een psychische aandoening of depressieve klachten kunnen het best naar de huisarts gaan.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.