Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Demonstrerende speelballen bij opening academisch jaar Utrecht

Te veel tijdelijke contracten en louter vage beloftes over vast werk. Wetenschappers zijn speelballen en dat wil de Vakbond voor de Wetenschap bij de opening van het academisch jaar laten zien aan minister Bussemaker.

Een groepje gekleurde bollen staat voor de Utrechtse Domkerk te wachten op minister Bussemaker van Onderwijs. Voeten in sneakers steken onder de bollen uit, armen gooien onhandig een bal over. Gezichten zitten verstopt in het plastic.

Pure frustratie

De hoeveelheid tijdelijke contracten aan universiteiten is uitzonderlijk hoog, zegt voorzitter Marijtje Jongsma. Jonge wetenschappers werken soms jarenlang op tijdelijke contracten, om er daarna alsnog uit te vliegen. Dikwijls stappen ze uit pure frustratie zelf op. “Studenten zijn soms halverwege hun afstuderen ineens hun begeleider kwijt”, zegt Jongsma. “Universiteiten moeten zuiniger omgaan met hun mensen.” 

Het protest van de vakbond wordt nog vergezeld door studenten die boos zijn over bezuinigingen op de studentensport in Utrecht en door Rood, de jongeren van de SP. Het is een oorverdovend lawaai als hoogleraren en minister Bussemaker de Domkerk in lopen.

Tijdelijke contracten

Toch praat de minister even met Jongsma. “Ik was best tevreden over wat ze zei”, zegt ze na afloop. “Ze erkent dat het op sommige punten echt niet goed zit.” Maar de cao is zaak van werkgevers en werknemers dus wat kan de minister doen? “Dat is inderdaad ingewikkeld”, erkent Jongsma. “Een soort catch 22.”

Toch heeft de minister wel een rol, benadrukt ze. “De financiering vanuit de overheid moet stabieler worden. Er wordt te veel geld in competitie verdeeld en dat draagt zeker bij aan de vele tijdelijke contracten.”

Deuren gesloten

De laatste hoogleraren trekken voorbij aan de speelballen en de demonstrerende studenten. Als de deuren van de Domkerk gesloten zijn, stappen de wetenschappers uit hun speelballen en ruimen de studenten hun spandoeken op. Binnen kan het academisch jaar in alle rust van start.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.