Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Demonstratie voor bevrijding Greenpeace-activisten

Zaterdag 5 oktober om 14 uur is er in Den Haag een demonstratie voor de bevrijding van 30 Greenpeace-activisten die in Moermansk vastzitten op verdenking van piraterij, onder wie de 26-jarige VU-alumnus politicoloog Faiza Oulahsen. De demonstranten lopen vanaf de Russische ambassade naar het Vredespaleis.

De Greenpeace-activisten werden opgepakt door de Russische politie nadat het schip waarop zij voeren, de Arctic Sunrise, tijdens een actie twee weken geleden door de Russische kustwacht was geënterd en naar de haven van Moermansk gesleept. Greenpeace voerde actie tegen het voornemen van het Russische Gazprom en Shell in de buurt van Nova Zembla naar olie te gaan boren. Volgens Greenpeace verkeert het boorplatform in slechte staat. Door de afgelegen locatie is er niet snel hulp in de buurt als er iets misgaat.

Faiza Oulahsen is de leider van de campagne tegen het voornemen naar olie te gaan boren. Zij is bestuurslid van GroenLinks Amsterdam en voorzitter Sectorbestuur Jongeren Abvakabo. Samen met de Nederlander Mannes Ubels kreeg zij 29 september te horen dat zij nog ten minste twee maanden blijft vastzitten. De Greenpeace-activisten zijn nog niet in staat van beschuldiging gesteld.  

Voor degenen die niet kunnen demonstreren, ga naar de site van Greenpeace, of mail de Russische Ambassade infocon@euronet.nl of schrijf een brief naar de Russische Ambassade, Scheveningseweg 2, 2517 KT Den Haag.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.