Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
27 februari 2024

Studentenleven
& Maatschappij

D66 wil loterij in plaats van selectie

D66 wil dat universiteiten en hogescholen per direct stoppen met selectie aan de poort. De huidige procedures zijn niet transparant voor studiekiezers en daarom is loten eerlijker.

“Ik maak me grote zorgen om de hang naar selectie”, zegt D66-Kamerlid Paul van Meenen in een verhaal over de geschiedenis van selectie in het hoger onderwijs, dat vandaag is verschenen.

“Een studiekiezer moet vooraf zijn kans op een plaats kunnen inschatten en nadien kunnen nagaan of een eventuele afwijzing terecht was”, vindt Van Meenen. “Maar dat gaat niet, want selectieprocedures zijn helemaal niet transparant. Ik ga daarom voorstellen om er per direct mee te stoppen tot dat veranderd is.”

Breuk met trend

Dat is een breuk met een trend die in de jaren negentig is ingezet: opleidingen kregen juist meer en meer ruimte om te selecteren. Ook D66 steunde vorig jaar nog het afschaffen van de centrale loting. Van Meenen: “Ik zie de wrange kanten van loten wel, maar wat je er ook van kunt zeggen: het is volstrekt fair, zonder aanzien des persoons.”

Morgen debatteert de Tweede Kamer met minister Bussemaker over selectie aan de poort.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.