Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Collegegeld in 2022 weer fors omhoog

Eerst komt de beloofde halvering van het wettelijk collegegeld, maar daarna schieten de kosten weer als vanouds omhoog. In studiejaar 2022-2023 betalen studenten 2.209 euro.

Het wettelijk collegegeld zou komend studiejaar 2.168 euro bedragen. Maar de coronacrisis sleept zich langer voort dan verwacht, waardoor studenten het leeuwendeel van hun lessen nog altijd vanachter de laptop volgen. Als tegemoetkoming geeft het kabinet hun na de zomer één jaartje de helft van het wettelijk collegegeld cadeau. 

Aanzienlijk hoger

De hoop is natuurlijk dat de crisis snel voorbij gaat en deze maatregel niet vaker nodig is. In dat geval zal het collegegeld in studiejaar 2022-2023 ook weer aanzienlijk hoger zijn. Dan moeten studenten 2.209 euro neertellen, heeft het kabinet bekendgemaakt in de Staatscourant. 

Met 41 euro erbij is dat een grotere stijging dan vorig jaar werd aangekondigd (25 euro). Maar het is weer minder dan het jaar daarvoor, toen studeren 60 euro duurder werd. 

Zijn dat willekeurige bedragen? Zeker niet. De verhoging van het wettelijk collegegeld wordt ieder jaar vastgesteld op basis van de zogeheten ‘consumentenprijsindex’ van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Deze index geeft weer hoe duur goederen en diensten zijn, zoals boodschappen, kleding, huur, benzine, verzekeringen en de kapper. 

Schoenen

In april waren de prijzen 1,9 procent hoger dan vorig jaar, aldus het CBS. De prijsontwikkelingen van onder meer motorbrandstof, elektriciteit, gas, kleding en schoenen hadden “een opwaarts effect” op de inflatie. Als het in dit tempo doorgaat, betalen studenten over ongeveer twintig jaar ruim drieduizend euro. 

Overigens betaalt niet iedereen hetzelfde tarief. Voor eerstejaars gold ook vóór de coronacrisis al een halvering van het wettelijk collegegeld, net als voor tweedejaars studenten aan lerarenopleidingen. Dus komend jaar betalen zij de helft van de helft.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.