Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Camera’s betrappen spiekende student

In de strijd tegen spieken gaat de Erasmus Universiteit camera’s ophangen in een tentamenzaal. De Landelijke Studenten Vakbond is er niet blij mee.

Het plaatsen van twee camera’s is een van de maatregelen die de universiteit neemt tegen spieken, schrijft de Telegraaf vandaag. “We kijken niet live mee met die camera’s”, zegt een woordvoerder van de universiteit in een nadere toelichting. “Wanneer er aanleiding toe is, kunnen leden van de examencommissie de beelden nakijken. Anders worden ze binnen vier dagen vernietigd.”

“Niet de juiste oplossing”, noemt LSVb-voorzitter Kai Heijneman de maatregel. “Ze schieten met een kanon op een mug en het geeft mij een Big Brother-gevoel.” Heijneman denkt dat de maatregel niet werkt en is bovendien bang voor een glijdende schaal: “Waar gaan we dan zometeen nog meer camera’s ophangen? Er zijn ook studenten die op het toilet een spiekbriefje verstoppen.”

Volgens de universiteit voldoet de maatregel aan de wet bescherming persoonsgegevens. Bovendien is het besluit goedgekeurd door de Universiteitsraad, waar ook studenten inzitten.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.