Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Bussemaker weet van de kat geen kwaad

Minister Bussemaker blijft erbij: onderwijsinstellingen mogen studiepunten laten vervallen om studenten tot sneller studeren aan te sporen. Daarover heeft ze de Tweede Kamer correct geïnformeerd, stelt ze.

Het was een stevig verwijt van jurist en hogeronderwijsexpert Peter Kwikkers. “De minister moest de rechtshistorie eens nalezen voordat ze de Kamer onvolledig of onjuist informeert”, zei hij. De wet zou minder ruimte bieden voor het beperken van de geldigheidsduur van tentamen dan Bussemaker aan de Tweede Kamer schreef.

Trage studenten

Niet waar, antwoordt minister Bussemaker nu op schriftelijke vragen van de Socialistische Partij. Ze hoeft haar uitspraken niet te rectificeren, stelt ze.

Studiepunten blijven in principe voor altijd geldig, tenzij een onderwijsinstelling de geldigheidsduur beperkt. Oorspronkelijk was die bepaling in de wet bedoeld om te voorkomen dat trage studenten met verouderde kennis zouden afstuderen.

Beperkte geldigheid

Maar onderwijsinstellingen gebruiken deze mogelijkheid tegenwoordig ook voor een ander doel. Studenten willen graag hun diploma behalen voordat hun oude studiepunten vervallen. De beperkte geldigheid van tentamens werkt als stok achter de deur.

En Bussemaker heeft daar geen problemen mee. “Onderwijskundige inzichten kunnen in de loop der jaren evolueren. De wet biedt ruimte voor een dergelijke didactische toepassing van de wettelijke bepaling.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.