Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 april 2024

Campus
& Cultuur

Studentenraad sceptisch over maximum aantal vakken per studieperiode

De VU wil het aantal vakken beperken waarvoor studenten zich kunnen inschrijven, maar daar heeft de universitaire studentenraad ernstige bedenkingen bij.

De VU wil met ingang van het collegejaar 2024-25 een maximum stellen aan het aantal vakken waarvoor studenten zich kunnen inschrijven. Dat zou neerkomen op maximaal drie vakken per lange studieperiode en twee vakken per korte periode. Achttien studiepunten per lange en twaalf per korte periode. Een collegejaar (twee semesters) bestaat uit twee lange perioden en een korte periode per semester.

Reden voor de maatregel is onder andere dat, van de studenten die zich voor veel vakken inschrijven, een relatief hoog aantal niet komt opdagen, vertelde een usr-lid van de commissie onderwijs & onderzoek op een usr-vergadering, eerder vandaag. Drie procent van alle studenten zouden veelinschrijvers zijn, en als daarvan één procent niet komt opdagen, zou dat de VU 25.000 euro kosten, aldus het lid.

Extra collegeld

Vanuit de rest van de usr werd meteen tegengeworpen dat de maatregel juist studenten veel geld kan gaan kosten, bijvoorbeeld omdat ze daardoor noodgedwongen een extra jaar moeten studeren en dus een extra jaar collegegeld moeten betalen. Maar die studenten zouden door middel van een formulier om een uitzondering kunnen vragen. Ook voor zogenaamde honours-studenten wordt een uitzondering gemaakt.

De hoge kosten van de spookinschrijvers zouden onder meer zitten in de te reserveren ruimtes, ook voor de tentamens van de vakken. Ook daarover bestaat scepsis binnen de usr. “Die ruimtes moeten zes maanden van tevoren worden gereserveerd”, aldus een usr-lid. Iemand anders rekende voor dat het per vak om een verwaarloosbaar aantal studenten zou gaan, dat niet komt opdagen.

Enige universiteit

Iemand opperde dat alleen de VU een dergelijke maatregel wil invoeren, maar dat is niet waar. Meerdere Nederlandse universiteiten stellen een maximum aan het aantal vakken waarvoor studenten zich kunnen inschrijven.

Desalniettemin heeft de usr, die het college van bestuur mag adviseren op dit punt, maar geen veto tegen de regel kan uitbrengen, veel zorgen over het voornemen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.