Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Bussemaker reageert niet op CBS-cijfers

Minister Bussemaker reageert nog niet inhoudelijk op de nieuwe CBS-cijfers. Wel stuurde ze de tabellen over de toegankelijkheid van het hoger onderwijs alsnog naar de Kamer. 

Maandag beloofde de minister dat ze het parlement eind maart een aantal onderzoeken zou toesturen over het afschaffen van de basisbeurs, waaronder een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daaruit bleek dat scholieren uit rijke gezinnen vaker naar het hoger onderwijs gaan dan scholieren uit arme gezinnen. Over die analyse schreef het HOP eerder al een artikel, terwijl Kamerleden die cijfers nog niet hadden ontvangen.

Nog te vroeg

CDA-parlementariër Michel Rog eiste gisteren met spoed een reactie van de minister op de nieuwe informatie. “Deze cijfers raken het debat over de hoofdlijnen van het leenstelsel”, zei hij. Dat debat vindt vandaag plaats in de Tweede Kamer.

Maar volgens Bussemaker is het nog te vroeg voor een beleidsreactie. “De tabellen worden op dit moment geanalyseerd”, schrijft ze in een briefje aan de Kamer. “Het kost enige tijd om dit zorgvuldig te doen.” De minister wil pas eind maart een reactie geven op het CBS-onderzoek, omdat tegen die tijd ook de resultaten van andere studies bekend zijn. Ze wil de uitkomsten “in onderling verband” bespreken.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.