Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Bussemaker gaat protesterende studenten toespreken

Minister Bussemaker gaat de demonstranten toespreken die 14 november op het Haagse Malieveld protesteren tegen het afschaffen van de basisbeurs. Ze kreeg “een uitnodiging die je niet kunt afslaan”.

“Ik zal het maar meteen verklappen: natuurlijk ga ik in op die uitnodiging”, schrijft minister Bussemaker op haar weblog. “Niet omdat ik de illusie heb dat ik mijn gehoor daar ga overtuigen – al zal ik mijn uiterste best doen om ze op andere gedachten te brengen – maar omdat ik ze ten minste in de gelegenheid wil stellen om kennis te nemen van mijn argumenten.”

Beter en eerlijker

Ze benadrukt hoe flexibel ze is geweest. “Het is een voorstel waarin belangrijke wensen van de studenten (behoud en zelfs uitbreiding van de ov-kaart) en adviezen van deskundigen (lagere maandlasten door langere aflosduur) zijn meegenomen, dat rechtvaardiger is (verhoging van de aanvullende beurs) en toch een substantiële investering mogelijk maakt (oplopend tot maximaal een miljard euro).”

Haar oorspronkelijke idee voor een leenstelsel kon volgens haar in de vorige regeerperiode op steun van CDA en PVV rekenen, maar die twee partijen “draaiden”. D66 en GroenLinks wilden wel meedenken “om tot een beter en eerlijker plan te komen”.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.