Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Brusselse universiteit gaat naar de beurs

Als het geld niet van de overheid komt moeten we zelf maar iets verzinnen, dacht de Vrije Universiteit Brussel. De universiteit heeft ruim zestig miljoen euro opgehaald op de beurs.

Leningen

Rector Paul de Knop van de Vrije Universiteit Brussel mocht vanmorgen de beursdag openen om te vieren dat zijn instelling vanaf vandaag genoteerd staat op de beurs. De universiteit heeft obligaties uitgegeven, een soort leningen waar beleggers op kunnen intekenen.

“We groeien enorm. Al zeven jaar op rij stijgt ons aantal studenten en onderzoekers en we willen hun de ideale infrastructuur aanbieden. De overheid heeft daar niet de middelen voor en dus moeten we inventief zijn”, motiveerde De Knop vanmorgen op de Belgische radio zijn beslissing.

Primeur

De obligaties staan genoteerd op Euronext en volgens die beursmaatschappij is dat een primeur. Universiteiten in Groot-Brittannië geven al langer obligaties uit. Volgens de Britse krant The Guardian haalden onder meer de universiteiten van Cambridge en van Manchester miljoenen op dankzij obligaties.

De Vrije Universiteit Brussel wil met de opbrengst onder meer studentenkamers en onderzoeksfaciliteiten bouwen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.