Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Bewoners Uilenstede willen de torens afsluiten

De Vereniging Bewoners Uilenstede is een petitie gestart om de Uilenstede-campus veiliger te krijgen. Ze willen dat alle torens afgesloten worden voor niet-bewoners.

“We zijn hier al anderhalf jaar mee bezig, maar nadat deze week een bewoonster in de lift is bedreigd met een mes, vonden we het tijd voor een petitie”, zegt Robert Kostwinder, voorzitter van de bewonersvereniging van Uilenstede (VBU).

De oorspronkelijke woontorens op Uilenstede hebben geen slot op de benedendeur. Iedereen kan de gebouwen, liften en trappenhuizen in en pas bij de voordeur van de eenheden kunnen ze niet verder. “Internationale studenten die hier komen wonen, schrikken daar echt van”, aldus Kostwinder. “En in de nieuwbouw, waar ik woon, is wel alles afgesloten en hebben we een intercom. Waarom heeft niet iedereen daar recht op?”

Intercom…

Duwo vindt het te kort door de bocht om naar aanleiding van het incident in de lift de torens af te sluiten. “We weten nog niet wie de dader was en of hij misschien zelf een bewoner was”, zegt woordvoerder van Duwo, Gijsbert Mul. “Bovendien hebben afgesloten torens ook nadelen. Het brengt kosten met zich mee, bewoners moeten dan naar beneden lopen om bezoek binnen te laten en in de nieuwbouw komen net zo goed mensen binnen die er niet horen.” Dat de VBU intercoms wil, ‘snapt hij’, en hij laat zich er verder niet over uit.

…of camera’s

Op de korte termijn wil Duwo camera’s ophangen en meer laten surveilleren op Uilenstede om het gevoel van veiligheid te vergroten. Kostwinder van de VBU vindt dat schijnpreventie. “Een camera is puur voor het gevoel, maar je voorkomt er geen steekpartij mee. Het afsluiten van de torens vinden wij belangrijker.” Mul: “We willen die maatregel niet uitsluiten, maar hier eerst in alle rust verder over praten met alle betrokken partijen.”

Vrouwen

Overigens springt Uilenstede er wat misdrijven betreft niet uit in vergelijking met andere wijken in Amstelveen, zei wijkagent Fred Kuiper vorig jaar tegen Advalvas. Maar een derde van de gemelde incidenten is wel seksueel van aard, van potloodventers tot aanrandingen. Dus vooral de vrouwelijke bewoners hebben er last van.

Een man-vrouwtweedeling zie je ook terug in de reacties op de petitie op de Facebook-groep van Uilenstede. Vooral mannelijke bewoners lijken zich te verzetten tegen afgesloten torens, terwijl vrouwelijke bewoners ze liever wel hebben. De petitie van de VBU is momenteel ondertekend door 275 mensen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.