Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
2 oktober 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Betty van Dongen helpt je aan een gezonder eetpatroon

Betty van Dongen (39, researchmaster humanities) weet welke voedingsmiddelen goed zijn voor jouw gezondheid. Die kennis deelt ze nu via Foodwizer met de wereld.

 

STUDENT Betty van Dongen

 

BEDRIJF Foodwizer

 

Het begin “Jarenlang had ik een heleboel chronische gezondheidsklachten: griep, hoofdpijn, noem maar op. Een osteopaat merkte op dat ik spanning in mijn buik had. Ik ben naar mijn voeding gaan kijken en er helemaal voor gegaan. Na diep graafwerk op het internet besloot ik suikers, gluten en lactose te laten staan. De meeste klachten waren binnen een maand weg.”

‘Foodwizer is een online platform dat je inzicht geeft in wat jij het best kunt eten’

Het gouden idee “Ik wil mensen graag helpen met de inzichten die ik heb opgedaan, ook tijdens de opleiding tot orthomoleculair therapeut [gericht op het realiseren van een optimale concentratie voedingsstoffen in het lichaam, red.] die ik later nog volgde. In combinatie met mijn achtergrond in de IT is Foodwizer ontstaan: een online platform dat je inzicht geeft in wat jij het best kunt eten. Of het nu is omdat je een bepaald dieet volgt, sporter bent of tekorten aan vitaminen of mineralen wilt aanvullen. Foodwizer rekent het voor je uit en suggereert concrete porties ‘gewone’ voedingsmiddelen.”

Omzet “Tot nu toe verdien ik nog niets aan Foodwizer – maar daar komt hopelijk snel verandering in. De bètaversie voor early adopters staat nu live, dus mensen kunnen zich direct aanmelden. Een mijlpaal! Ik wil de prijs voor de basisfunctionaliteit laag houden, in eerste instantie 1,49 euro per maand, en die aanvullen met uitgebreidere versies. Een integratie met aanbieders van bloedtesten zou mooi zijn, of het koppelen van gegevens van weegschalen of Strava [app voor het bijhouden van sportprestaties via gps, red.]. Ook wil ik iets gaan verdienen aan de commissie op producten die we verkopen.”

Tijd “Het laatste jaar heb ik vaart gezet achter het bouwen, daarvoor was het sluimerend. Ik combineer Foodwizer met een researchmaster en de zorg voor mijn zoontje van zeven. Het programmeren deed ik vrijwel helemaal zelf, maar gelukkig heb ik nu de hulp van twee stagiairs. Een bekende van me gaat de sales en marketing doen.”

Probleem “Een bedrijf van de grond krijgen is vaak een kip-eiprobleem, merk ik: ik zou tijd kunnen steken in het binnenhalen van subsidies, zodat ik bijvoorbeeld een programmeur in dienst kan nemen. Maar in die tijd kan ik het ook zelf bouwen. Het begin gaat heel langzaam, alles kost veel tijd. Welke stappen zet je, investeer je kostbare uren in een mentor- of acceleratorprogramma? En wanneer is het moment om met een investeerder in zee te gaan?”

‘Mijn droom is een eigen researchafdeling’

Studie “Bij mijn researchmaster humanities volg ik de specialisatie linguistics en daarbinnen weer de specialisatie human language technology, gericht op taal en computers. De kennis over machine learning kan ik direct gebruiken voor Foodwizer. Ik ben aangesloten bij het Demonstrator Lab van de VU, een soort incubator die startende ondernemers helpt. Ze zorgen voor zichtbaarheid, een netwerk, kantoorruimte en hebben ook mijn eerste stagiair geregeld.”

Toekomst “Als Foodwizer eenmaal staat, zou ik het gaaf vinden om onderzoek te kunnen steunen. Een eigen researchafdeling is de droom. We kunnen dan nog veel grondiger uitzoeken hoe je lichaam stoffen opneemt en wat bijvoorbeeld het verschil is tussen ijzer uit groenten en ijzer uit vlees. De techniek kan het onderzoek ondersteunen. Zo kan ik iets teruggeven aan de maatschappij.”

Ken je een student met een eigen bedrijf?
Of wil je zelf aan Student & Bedrijf meedoen? Mail dan naar redactie.advalvas@vu.nl

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.