Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

‘Begin eerder met nadenken over je scriptie’

Door haar uitwisseling naar de VS begon Hedwig Overwater later met de voorbereidingen voor haar scriptie dan de bedoeling is. Achteraf had ze beter al in het tweede jaar een onderwerp kunnen zoeken.

Is je onderzoek gelopen zoals je had verwacht?
“Nee, ik had eerst het plan om de muziek in drie boeken met elkaar te vergelijken, maar dat werd te breed. Toen heb ik besloten om het alleen bij de muziek in The Great Gatsby te houden en die te vergelijken met de muziek in de verfilming van Baz Luhrmann uit 2013.”

Music and sound in The Great Gatsby by Scott Fitzgerald and its adaptation by Baz Luhrmann
Hedwig Overwater | 22 | bachelor literatuur en samenleving: Engels | cijfer 6,5 | 12 ects

Wat is je grootste ontdekking geweest?
“Dat de jazz in The Great Gatsby eigenlijk dezelfde functie heeft als de rapmuziek in de verfilming van Luhrmann. Beide muziekstromingen zijn ontstaan in de Afrikaans-Amerikaanse gemeenschap. Jeugdcultuur, de omgang met minderheden, het lid zijn van een onderklasse zijn zowel bij jazz als bij rap belangrijke thema’s.”

Wat zou je met de kennis van nu anders aanpakken?
“Ik zou eerder beginnen. Vorig jaar december moest je eigenlijk je voorstel voor je these al inleveren, maar toen zat ik in de VS op uitwisseling. Daardoor ben ik er wat later aan begonnen. Achteraf denk ik dat het slim is om al in je tweede jaar na te denken over een onderwerp en een begeleider.”

Ben je goed begeleid?
“Ik had niet zoveel behoefte aan intensieve begeleiding, ik ben tamelijk zelfstandig. Ik heb in totaal drie keer met mijn begeleider afgesproken, maar voor mij was dat voldoende.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.