Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

App je huis brandveiliger

Fietsen in de gang, geen rookmelders, talloze verlengsnoeren… studentenhuizen zijn nogal brandonveilig. De Landelijke Studenten Vakbond wil daar iets aan doen en lanceert een spelletje. 

Heet in huis heet de app, die geschikt is voor Android en IOS. Spelers moeten voor de vlammen vluchten door een gang met bierkratjes, of ze moeten een student wakker houden die na het uitgaan nog even gaat frituren. En mocht je met iemand het bed delen, pas dan op dat de kaarsen niet omvallen! 

Grappig  

De spelletjes zijn grappig, maar ze geven een serieuze waarschuwing: pas op voor brand. Volgens een steekproef van de Landelijke Studenten Vakbond blijkt dat er veel te verbeteren valt in studentenhuizen. In de helft van de 330 onderzochte woningen hangen geen (of te weinig) brandmelders. Brandblussers zijn nergens te vinden en troep in de gang maakt vluchten moeilijk. 

De app hoort bij een campagne voor brandveilige studentenhuizen. “Verhuurders moeten in actie komen om aan de regelgeving te voldoen”, meent de vakbond. “Het is hun verantwoordelijk om, onder andere, te zorgen dat brandblussers en rookmelders aanwezig en in orde zijn.” 

Stekkerdozen koppelen

Maar ook studenten gaan niet vrijuit. Zij moeten bijvoorbeeld niet te veel stekkerdozen aan elkaar koppelen, aldus de LSVb. En schakel de brandmelders vooral niet uit als je een feestje geeft. Studenten kunnen op de website een check doen en een voorbeeldbrief aan de huiseigenaar vinden. 

De studentenvakbond voert de campagne samen met studentenverenigingen, overheid, brandweer, studentenhuisvesters, vastgoedeigenaren, makelaars en spelletjesmaker Monkeybizniz. De aftrap is vanavond op de Neude in Utrecht met een brandoefening in een studentenhuis. Ook in andere steden vinden de komende dagen activiteiten plaats.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.