Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Amsterdamse studentenkamer kost gemiddeld 611 euro

De gemiddelde huurprijs van een particuliere kamer is nu 434 euro, 12 procent meer dan in 2017. Per vierkante meter zijn de huren zelfs met 17 procent gestegen. Amsterdammers betalen de hoofdprijs: gemiddeld 611 euro per maand.

In 2017 bedroeg de gemiddelde huurprijs van een kamer in Nederland nog 385 euro per maand (inclusief gas, water en licht). Dit bedrag is in de eerste helft van 2019 opgelopen tot 434 euro, blijkt uit een rapportage van Kamernet.nl, een groot bemiddelingsbureau waar particulieren kamers te huur aanbieden.

Naar verwachting zullen de prijzen de komende maanden blijven stijgen. Kamernet.nl denkt met 2,6 procent, waarmee de gemiddelde huurprijs eind 2019 zal uitkomen op zo’n 445 euro.

Minder vierkante meters

Bovendien krijgen studenten minder waar voor hun geld. Het gemiddelde kameroppervlak is geslonken van 17,9 vierkante meter in 2017 naar 17,1. Daarmee is de huur die studenten per vierkante meter betalen gestegen van 21,50 naar 25,40 euro.

Studenten in Amsterdam zijn gemiddeld 611 euro huur kwijt. Daarna volgen Rotterdam (515 euro), Haarlem (488) en Utrecht (474 euro) als duurste steden. Ter vergelijking: in een van de goedkoopste steden, Enschede, betaalt een student 329 euro per maand.

kamers kamernet.jpg

Internationals

Steeds meer internationale studenten zijn op zoek naar een kamer. Het aandeel buitenlandse woningzoekenden is bij Kamernet.nl gegroeid van 15 procent in 2017 tot bijna 25 procent in de eerste helft van 2019.

Ze lijken volgens de website een streepje voor te hebben op Nederlanders: “Voor veel internationals is de perceptie van afstand anders. Een half uur tot een uur reizen naar de universiteit of hogeschool is prima. Hierdoor wordt het zoekgebied vergroot en daarmee ook de kans op succes.” Nederlandse studenten zoeken liever iets in het centrum, waar de prijzen hoger liggen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.