Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Amsterdam laat studenten en vluchtelingen samenwonen

Studenten en erkende vluchtelingen samen in één huis: binnenkort gaat het gebeuren in Amsterdam. De gemeente gaat voor hen bijna duizend tijdelijke woningen realiseren.

De extra woonruimte is hard nodig. De gemeente heeft berekend dat de komende twee jaar bijna tienduizend woonunits nodig zijn om kwetsbare groepen als vluchtelingen te kunnen huisvesten. Er zijn momenteel te weinig sociale huurwoningen beschikbaar.

Mengen voor integratie

De gemeente tovert bestaande gebouwen om tot woonruimte en bouwt daarnaast tijdelijke woonunits. Amsterdam heeft vijf locaties op het oog, waar vijfhonderd vluchtelingen en vijfhonderd jongeren en studenten komen te wonen.

Het mengen van deze twee groepen bevordert de integratie, stelt de gemeente. Tegelijkertijd voorziet het ook in de behoefte aan betaalbare studentenwoningen. Wethouder Laurens Ivens zegt in dagblad Trouw dat het de bedoeling is dat er op deze manier communities ontstaan. “Studenten moeten een soort buddy worden, voor statushouders hét recept voor inburgering.”

De woonunits worden gebouwd voor een periode van tien jaar. Trouw meldt dat de eerste bewoners hun nieuwe woning vanaf 1 juli kunnen betrekken. Het zou gaan om 280 vluchtelingen en 280 studenten.   

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.