Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Als het echt niet anders kan, laten sommige universiteiten studenten toe op de campus

Niet alle studenten hebben de gelegenheid om thuis te werken. Sommige universiteiten en hogescholen stellen daarom tijdens de coronacrisis toch een beperkt aantal studieplekken beschikbaar. De vuistregel is: houd voldoende afstand.

Nu het fysieke hoger onderwijs is gestaakt, worden ook studenten geacht om thuis te werken. Maar niet elke thuissituatie of studentenkamer is daarvoor geschikt.

Meerdere universiteiten en hogescholen laten een klein aantal studenten daarom alsnog toe op de campus. Strikte voorwaarde is wel dat de studenten geen gezondheidsklachten hebben en voldoende afstand van elkaar bewaren.

Registratie

De Hogeschool Rotterdam heeft een aantal gebouwen opengesteld voor wie thuis niet online kan studeren. Verspreid over de verschillende locaties zijn nu zo’n 60 studenten aan het werk.

Het is niet de bedoeling dat studenten zoals gewoonlijk in groten getale naar de campus komen. Wie naar binnen wil, moet zich daarom bij de ingang registeren.

“Deze mogelijkheid is echt alleen bedoeld voor studenten die niet de juiste voorzieningen hebben voor afstandsonderwijs”, benadrukt woordvoerder Carmen Mo Ajok. “We houden scherp in de gaten hoeveel studenten er in de gebouwen zijn en of zij genoeg afstand van elkaar bewaren. Mochten er te veel studenten komen, kunnen we de maatregelen eventueel weer aanscherpen.”

Erg leeg

Studenten van de Universiteit van Amsterdam kunnen “als het echt niet anders kan” terecht op de studieplekken in de faculteitsgebouwen. De universiteitsbibliotheek is gesloten. “In de praktijk blijkt dat onze studenten gehoor geven aan de oproep om thuis te blijven en daar te studeren”, meldt een woordvoerder. “Het is overal heel erg leeg.”

Foto’s van de campus van de Radboud Universiteit bevestigen dat beeld: het is er uitgestorven. Voor studenten die echt niet thuis kunnen werken is er op de universiteit vooralsnog plek. “Ook voor deze studenten is het belangrijk dat ze verder kunnen met hun studie, voor zover dat kan”, zegt een woordvoerder.

De Universiteit Twente houdt haar studenten die met goede redenen naar de campus komen liever bij elkaar. Er is een speciale ruimte voor hen ingericht waar de tafels uit gezondheidsoverwegingen ver uit elkaar staan. Ook daar loopt het geen storm: er werken acht studenten.

Erin en eruit

Sommige instellingen houden hun studenten buiten de deur. Op de campus van Tilburg University zijn alle studiewerkplekken en horecagelegenheden dicht, meldt Univers. Ook de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Breda University of Applied Sciences zijn gesloten voor studenten.

Avans Hogeschool sluit tot in elk geval 6 april de deuren voor zowel studenten als medewerkers. “We begrijpen dat het voor sommigen van hen lastig kan zijn om een thuiswerkplek te creëren”, zegt woordvoerder Serge Mouthaan. “Maar de richtlijnen zijn voor dit moment helder. Daarin maken we voor studenten geen uitzondering.” Medewerkers mogen alleen naar binnen als dat nodig is met betrekking tot ondersteuning rondom het aanbieden van het digitale onderwijs. “Maar in principe geldt voor hen: erin en eruit.”

Ad Valvas heeft met de VU gebeld om te vragen hoe dat aan de De Boelelaan zit, maar daar was niet direct een antwoord op, dus later nog een kleine update op deze plek.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.