Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Als het aan GroenLinks en PvdA ligt, gaat er meer geld naar onderwijs en onderzoek

GroenLinks en PvdA willen meer geld uittrekken voor onderwijs, onderzoek en innovatie. Dat staat in het ‘progressief akkoord’ dat ze vanmiddag hebben gepresenteerd.

De twee linkse partijen werken steeds nauwer samen, bijna als één partij. Samen hebben ze zeventien zetels in de Tweede Kamer, net zo veel als oppositiepartij PVV. Alleen regeringspartijen VVD en D66 hebben een grotere fractie.

Nu hebben GroenLinks en PvdA een ‘progressief akkoord’ gesloten. Ze hebben vijftien speerpunten gekozen die voor hen de komende jaren het belangrijkst zijn, als het kabinet onder leiding van VVD-premier Mark Rutte een doorstart maakt.

Brainport

Het hoger onderwijs en onderzoek komen er ook in voor. De twee partijen willen dat Nederland “de brainport van Europa” wordt. Ze streven naar een “groene circulaire economie met kennis en innovatie als hernieuwbare brandstof”.

Daarvoor willen ze 3 procent van het `bruto nationaal product (BNP) aan wetenschap, onderzoek en innovatie besteden, schrijven ze. Daarnaast willen ze ook “fors investeren” in het mbo.

Bovendien willen de twee partijen “sociale mobiliteit” in het onderwijs aanmoedigen, zodat alle kinderen hun dromen kunnen najagen. In de strijd tegen racisme willen ze niet accepteren “dat mensen minder kans hebben op een stage, een studie, een baan of een woning om wie ze zijn of hoe ze eruit zien”.

Studiefinanciering

De studiefinanciering komt niet ter sprake. Partijleider Jesse Klaver van GroenLinks was een van de architecten van het huidige leenstelsel, waarin de basisbeurs is afgeschaft. Ook de PvdA was daar destijds voorstander van. Nu willen beide partijen de studiefinanciering weer hervormen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.