Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Alleen VVD is tegen onderzoek naar onderwijsbudget

De Tweede Kamer wil weten of er genoeg geld is voor hoger onderwijs en onderzoek en of dat goed wordt besteed. Een motie van GroenLinks om het onderwijsbudget te onderzoeken, kreeg gisteren brede steun. Alleen de VVD stemde tegen.

De motie roept de regering op om onafhankelijk onderzoek te laten doen naar het budget voor het mbo, hbo en wo. Is dat groot genoeg en past het wel bij de verschillende beleidsdoelen, wilde GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld weten.

Knelpunten

Ze reageerde onder meer op de stelling van onderzoeksbureau CHEPS dat “een groot aantal knelpunten in de bekostiging” te maken heeft met geldgebrek. Ook wees ze op het onderzoek onder leiding van voormalig PvdA-staatssecretaris Van Rijn. Daarin wordt alleen de verdeling van het huidige onderwijsbudget tegen het licht gehouden; de commissie kijkt niet of dat geld ook toereikend is. Westerveld verwees verder naar vergelijkbaar onderzoek in het basis- en voortgezet onderwijs.

Vrijwel alle oppositiepartijen zetten hun handtekening onder de motie. Ook regeringspartij D66 deed dat. Kamerlid Paul van Meenen trok zijn eigen motie terug. Alleen regeringspartij VVD stemde uiteindelijk tegen.

Utopie

Waarom eigenlijk? “Het is een utopie om objectieve resultaten van dit onderzoek te verwachten”, zegt Kamerlid Judith Tielen. Volgens haar hebben partijen verschillende ideeën over de vraag wat toereikende bekostiging is.

Ze vindt het bovendien zonde om mensen aan het werk te zetten terwijl er voldoende manieren zijn om begrotingen door te rekenen. “Denk bijvoorbeeld aan de Algemene Rekenkamer.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.