Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 juni 2024

Campus
& Cultuur

Studenten “gefrustreerd” over onderwijsbegroting

Studentenorganisaties zijn teleurgesteld in minister Bussemaker. “De minister wil de basisbeurs voor studenten afschaffen, maar investeert zelf geen euro extra in het hoger onderwijs”, aldus LSVb-voorzitter Tom Hoven.

De Landelijke Studenten Vakbond is gefrustreerd over de onderwijsbegroting van 2015, laat Hoven weten. Studenten die volgend jaar september aan hun opleiding beginnen, ontvangen geen basisbeurs meer en krijgen daar volgens hem niets voor terug.

Studenten moeten betalen

Ook het Interstedelijk Studenten Overleg vraagt zich af waar de extra investeringen uit het leenstelsel gebleven zijn. “De kwaliteit van het hoger onderwijs vraagt niet alleen om investeringen van de student, maar juist ook van de overheid”, benadrukt ISO-voorzitter Falco Carelsz. “Momenteel is alleen duidelijk dat studenten meer moeten betalen, maar eerst moet helder zijn wat ze hier precies voor terug krijgen.”

Per september 2015 krijgen nieuwe studenten geen basisbeurs meer. Die maatregel levert op termijn bijna achthonderd miljoen op, maar het ministerie kan pas vanaf 2018 extra investeren in het hoger onderwijs. Met hogescholen en universiteiten is afgesproken dat zij tot die tijd jaarlijks tweehonderd miljoen euro voorschieten.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.