Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

‘Afrika is een enorm continent’

Alle studiereizen naar Afrika verbieden uit angst voor ebola? Dat is nergens voor nodig, vindt minister Bussemaker. “Er zijn grote verschillen tussen regio’s en landen in Afrika.”

Ze schrijft dit in antwoord op Kamervragen van de PvdA. Ze is het met de vragenstellers eens dat een stage of studiereis naar Afrika een “verrijking kan zijn voor zowel de student als het continent”.

Ziekte ebola

De vragen waren gesteld naar aanleiding van de Hogeschool van Amsterdam, die studiereizen en stages in Afrika in principe verboden heeft. Dat verbod is niet ‘absoluut’, verklaart Bussemaker. Het gaat slechts om een ‘extra check’ voor reizen naar risicogebieden.

Het verbod komt voort uit de onrust rond de dodelijke ziekte ebola, die maar blijft woeden in enkele West-Afrikaanse landen. Er kwam kritiek op de beslissing van de HvA, die een heel continent in de ban zou doen. Amsterdam ligt bijvoorbeeld dichter bij de landen met ebola dan de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg.

Reis naar Ghana

Bussemaker verwijst naar de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Die gaan over de veiligheidssituatie en gezondheidsrisico’s in het buitenland. “Het blijft de verantwoordelijkheid van de reiziger zelf en van in dit geval de HvA om een reis wel of niet te laten doorgaan”, aldus Bussemaker.

Eerder riep hogeschool Windesheim studenten terug uit Uganda. Een groep Nederlandse studenten van het African Studies Centre in Leiden blies een reis naar Ghana af.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.