Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Uitwisseling op steeds meer universiteiten van de baan

Het aantal coronabesmettingen blijft wereldwijd toenemen. Meerdere instellingen hebben hun uitwisselingsprogramma’s voor het tweede semester uit voorzorg al afgeblazen. Andere twijfelen nog.

Zorgeloos een paar maanden studeren in een zonnig ver land? Dat zit er in coronatijd voor veel studenten niet in. In het voorjaar werden al veel uitwisselingsprogramma’s voortijdig afgebroken of online voortgezet.

VU: online summer-schools

Aan de VU is aan ongeveer vijftig uitgaande uitwisselingsstudenten geadviseerd een alternatief studieplan samen te stellen, laat het International Office weten. “Indien een virtuele uitwisseling bij een buitenlandse partner voor het tweede semester een optie is, wordt de uitgaande student hierover ingelicht.”

Eén van de alternatieven is een summer-school. “Zowel de VU als veel van onze partneruniversiteiten organiseren een virtuele summer-school als mogelijkheid voor virtuele ontmoetingen met internationale studenten. Het gaat vaak om vakken van twee tot vier weken met een vaak zeer internationaal karakter”, aldus Wendy Maat, hoofd International Mobility bij het International Office.

Sommige studenten kiezen ervoor hun buitenland-ervaring in de zomer of het eerste semester van 2021 te plannen, in de hoop dan weer te mogen reizen.

In de tussentijd volgen veel studenten keuzevakken aan de VU of een andere Nederlandse universiteit of doen ze een online stage. Of ze studeren af, als dat al mogelijk is. (Ad Valvas – PB)

Nu het virus weer aan een wereldwijde opmars bezig is, gaat ook het tweede semester op de schop. Naast de VU hebben ook de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam hun uitwisseling uit voorzorg vast geschrapt. Net als de Hogeschool van Amsterdam, die uitgaande studenten in die periode geen programma’s aanbiedt.

Ook de Universiteit Utrecht heeft de uitwisseling geannuleerd. “Het wel of niet doorgaan van uitwisseling heeft effect op huisvesting, bijbanen, het boeken van vliegtickets, etc.”, legt de universiteit uit op haar website. “We weten echter niet hoe de situatie in het voorjaar van 2021 zal zijn en achten de onzekerheid te groot.”

Nagelbijten

Soms lijkt de maatregel minder zwartwit. Zo heeft de Radboud Universiteit Nijmegen besloten om in het tweede semester “fysieke studie-uitwisselingen niet te faciliteren”, maar kan er “in specifieke gevallen” een uitzondering worden gemaakt. Eén voorwaarde is bijvoorbeeld dat het land van bestemming vanaf 1 november tot en met de vertrekdatum een groen of geel reisadvies heeft. Dat wordt voor reislustige studenten dus nog even nagelbijten.

Ook elders wordt november een spannende maand. De Hogeschool Rotterdam neemt volgende maand een besluit over studiereizen naar het buitenland voor 2021, schrijft de hogeschool op haar website. Het bestuur van de TU Eindhoven zal medio november de knoop doorhakken over uitwisseling in het tweede semester, meldt Cursor.

Andere instellingen wachten de ontwikkelingen nog even af. Voor studenten in Twente en Wageningen bijvoorbeeld lijkt uitwisseling komend semester vooralsnog wel mogelijk – mits het uitwisselingsland een groen of geel reisadvies heeft.

Alternatieven

Ondertussen wordt er voor de thuisblijvers hard gewerkt aan alternatieven. Leiden bijvoorbeeld onderzoekt een uitbreiding van het keuzeaanbod.

Hogescholen en universiteiten kijken bovendien naar wat er digitaal allemaal mogelijk is, meldt een woordvoerder van het Europese Erasmus+-programma. Hierbij valt te denken aan ‘virtuele mobiliteit’ (online uitwisseling vanuit huis) of ‘blended mobiliteit’. In dat geval krijgen de studenten eerst online les en gaan ze naar het buitenland als de reisbeperkingen zijn opgeheven.

Alle goede bedoelingen ten spijt, een online uitwisseling zal hoe dan ook niet hetzelfde zijn als jezelf volledig onderdompelen in het (studenten)leven van een verre stad. Hoe kunnen studenten toch ‘internationale competenties’ opdoen in zo’n digitaal klaslokaal? Daar geeft internationaliseringsorganisatie Nuffic volgende week een webinar over.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.