Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Ad Valvas tipt: Amsterdam voor beginners

Het overweldigende aanbod van Amsterdam kan je soms verlammen. Doodzonde! Want deze spots mag je écht niet missen.

Feesten & dansen

Paradiso
Stipt op nummer 1 op de uitgaanslijst staat Paradiso. In de voormalige kerk aan het Leidseplein kun je tot diep in de nacht feesten. Met haar hoge balkons en glas-in-loodramen is Paradiso echt dé feesttempel van Nederland. Het aanbod is giga: van techno tot hiphop, van dance tot zelfs literaire middagen.

Club NYX
Midden op de Reguliersdwarsstraat vind je Club NYX. Van buiten een oud herenpand,  binnen is het een walhalla voor feestvierders. Zelfs tijdens het plassen hoef je niets van het feestje te missen. De toiletten lijken op een ruimteschip en er staat een heuse dj-booth in het midden, waar beginnende dj’s hun deuntjes laten horen.

Disco Dolly
In het rijtje van Amsterdamse nachtclubs mag Disco Dolly niet ontbreken. Die is maar liefst zeven nachten open en heeft elke nacht een ander feestje. Zo kun je op woensdag naar de wo-na-bo(!), de woensdagnachtborrel. En als het op zondagavond rond 23 uur weer begint te kriebelen, sluit je je weekend af met fijne tunes van het Lazy-soundsystem. De Dolly staat voor gekte en gezelligheid.

Club Maïa
Als je bij Maïa binnenloopt word je overspoeld door een bloemenzee en er is een grote entree die helemaal Instagram-waardig is! Binnen hangen lampjes kriskras door de ruimte en een regenboog van neon verlicht de dj-booth. De club is aan de kleine kant, maar dit maakt de setting ook juist knus en gezellig. Ideaal voor als je geen zin hebt om los te gaan in een overvolle ruimte.

Eten & snoepen

Skek
Cultureel eetcafé Skek is opgezet door studenten. Het hoort bij stichting Kriterion, waaronder ook de cafés/bioscoopzalen Kriterion en Studio/K vallen. In Skek maken studenten kennis met het reilen en zeilen van een bedrijf. Ze staan zelf in de keuken, kiezen de biertjes voor de kaart en bepalen ook de programmering. Want je kunt hier niet alleen eten, elke week zijn er ook evenementen, zoals literaire avonden en optredens van bands. Als student krijg je maar liefst 25 procent korting op alle hoofdgerechten.

De Drie Graefjes
Die Graefjes zijn heel goed in het bakken van zoete lekkernijen. De lunchroom heeft een heuse American bakery, zoals ze het zelf graag noemen, met onder meer muffins, scones en cupcakes. Maar iedereen komt hier voor de drielaagse Red-Velvet-taart. Een begrip onder de Amsterdammers, ja echt. En ben je niet zo’n zoetekauw? Ze hebben ook goed belegde broodjes. 

Drank & spelen

TonTon Club
De TonTon Club is niet je standaard spelletjescafé. Uiteraard hebben ze de bordspelletjes als Jenga en Cards Against Humanity, maar je komt hier vooral voor de arcadespellen. De arcadehal staat vol met spellen uit Japan, en er staan ook airhockeytafels en flipperkasten. De TonTon Club heeft twee vestigingen in het centrum en eentje in het Westerpark. Ze serveren goede biertjes en snacks, maar bij Westerpark kun je ook een hapje eten voordat je je waagt aan een potje Pac-Man met je vrienden.

De Biertuin
Als je van bier en comfortfood houdt, ben je hier aan het juiste adres. De Biertuin heeft een eigen ‘bierbijbel’ met binnen- en buitenlandse biertjes. Daarnaast hebben ze ook kip van eigen rotisserie en een ruime keuze aan hamburgers. De vestiging in Oost heeft een groot buitenterras met warmtelampen. Op de Prinsengracht hebben ze het terras naar binnen gehaald. Kun je hier ook het hele jaar ‘buiten’ zitten!

Leren & studeren

OBA Centraal
De VU heeft natuurlijk haar eigen bibliotheek waar je goed kunt studeren, maar soms is het ook fijn om in een andere omgeving te werken. De Openbare Bibliotheek, vlakbij het Centraal Station, heeft een aantal verdiepingen met veel studieplekken. Grote tafels, maar je hebt ook afgeschermde hokjes met comfortabele stoelen. De bieb heeft uiteraard veel studieboeken te leen en op de bovenste verdieping is een groot café voor koffie en snacks.

Volkshotel
Studeren in een hotel? Ja, dat kan. In het oude gebouw van de Volkskrant is al een tijdje het Volkshotel gevestigd. Het interieur heeft al veel verwijzingen naar de krant, dus het kan bijna niet anders dan dat er werkplekken zijn om goede stukken en papers te kunnen schrijven. Het hotel heeft onder andere de Werkplaats met veel plekken waar je in een relaxte sfeer kunt studeren. En je kunt ook stille ‘Work cabins’ huren.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.