Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 januari 2025

Campus
& Cultuur

Zetelzoekers: ‘Studenten zijn toekomstige consumenten, daar moet je meer voor doen’

Rechtenstudent Benjamin Smalhout (26) was vier jaar geleden ook al kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen. Toen stond hij op plaats 13 van de kieslijst van de VVD in Amsterdam-Zuid, deze keer doet hij mee met de VVD in Amstelveen, op plek 12.

“De plicht roept”, zegt Smalhout monter. Dus heeft hij zich weer gemeld als kandidaat voor de VVD. Amstelveen deze keer, “een buitenpost”, zoals hij dat noemt, en op plek twaalf.

“De VVD Amstelveen heeft nu negen zetels en een wethouder, en ik heb er vertrouwen in dat de VVD deze keer twaalf zetels haalt en ik in de gemeenteraad kom”, zegt Smalhout. Zijn jonge leeftijd, denkt hij, is waarmee hij zich onderscheidt. “De overige kandidaten zijn zeer sterk, de concurrentie is stevig, maar eh, om eerlijk te zijn, zijn ze ook zeer, eh, erváren mensen.”

Frisse ideeën

De overige kandidaten zijn oud, dat bedoelt Smalhout toch? “Ervaren”, zegt hij. “Bob Smalhout, de bekende Telegraaf-columnist, was naaste familie van mij. Die heeft tot zijn 87e nog als arts gewerkt. Ik weet beter dan mensen te beoordelen op hun leeftijd.”

Als jongere meent hij tegenover al die jarenlange ervaring van de overige kandidaten “frisse ideeën” te kunnen zetten. Ervaring is goed, ervaring heb je nodig, maar een partij kan evenmin zonder frisse ideeën van jonge, frisse mensen.

Zo’n fris idee is bijvoorbeeld de renovatie van studentenwijk Uilenstede. “Er is veel werk gedaan, maar het kan beter. Veel flats zijn bijvoorbeeld nog steeds troosteloos en moeten nodig worden gerenoveerd. Nou, dat is een verkiezingsbelofte die ik wel wil doen: als ik gekozen word, zal ik me sterk maken voor de renovatie van de woontorens op Uilenstede.”

Vier jaar geleden, in Amsterdam-Zuid, was de jonge VVD’er vooral bezig met veiligheid. Dat is nog steeds één van zijn speerpunten. Andere belangrijke zaken voor hem zijn vermindering van de regeldruk, beter openbaar vervoer en verbetering van het woningaanbod voor jongeren en studenten.

Toekomstige consumenten

“Er wordt te veel bezuinigd op voorzieningen voor jongeren en studenten”, zegt hij. “Dat is niet verstandig, want het zijn wel de toekomstige consumenten, daar moet je meer voor doen.”

“Woningcorporaties zijn verplicht een percentage sociale huurwoningen toe te wijzen. Maak van deze nood een deugd en geef studenten en jonge starters bij in ieder geval een kwart van de vrijkomende sociale huurwoningen voorrang bij deze toewijzingen.”

Er hoeft van Smalhout niet eens zoveel te worden bijgebouwd voor jongeren. “Er staat hier veel kantoorruimte leeg, gebruik die om studenten te huisvesten, dat is niet meer dan logisch.”

Dit is het vierde deel van een serie over VU-studenten die zich kandidaat stellen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart: Zetelzoekers. Zie ook de laatste Advalvas.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.