Campus 12 oktober 2012

VU vergeet informatie over haar onderwijskwaliteit te updaten

Volgens studentenblog Soggen.nl liegt de VU over de kwaliteit van haar onderwijs. Zes opleidingen melden namelijk dat ze het al jaren goed doen in de Elsevier-enquête, de populaire graadmeter voor onderwijskwaliteit, terwijl ze de laatste jaren onderaan de lijstjes bungelen

De VU geeft toe dat er over drie opleidingen van de Faculteit Sociale Wetenschappen en drie van de Faculteit Letteren verouderde en verkeerde informatie op de VU-site stond. De informatie is na het bericht op Soggen.nl meteen aangepast.

Van opzet was geen sprake, zegt de VU, en de beoordelingen bij tientallen andere VU-bacheloropleidingen zijn gewoon actueel.

Anita Mussche
BEELD: Walt Disney

{ Lees de 2  reacties }

Door Pieter Bas op 14 oktober 2012

Ik vind dat de Ad Valvas wat meer kritische vragen had mogen stellen. De titel van het stuk is: “VU vergeet informatie over haar onderwijskwaliteit te updaten”, maar dan is de VU dat dus al drie jaar vergeten. De resultaten waar de VU-is-de-beste-claims op gebaseerd zijn stammen uit 2009.
Kunnen claimen dat je de beste bent is een krachtig voorlichtingswapen. De Elsevier is een gezaghebbende bron voor ouders en scholieren. In dit geval wordt dat wapen oneerlijk gebruikt.
Daarnaast is een slecht resultaat in de Elsevier-ranking een reden voor veel ophef binnen faculteiten. Het faculteitsbestuur overlegt met docenten en voorlichters, de F-raad spreekt er over en soms worden er externe consultants ingehuurd om het resultaat weer op te vijzelen. Vooral wanneer dat drie keer op een rij gebeurt. Het kan toch niet dat vervolgens niemand van al die mensen opmerkt dat er fouten staan op de eigen website? Vooral als andere informatie op de website wel veranderd.
Los van de website staat de foute info ook in voorlichtingsbrochures die gemaakt zijn in februari 2011 en nu op glossypapier gedrukt op voorlichtingsdagen en bij scholen liggen. Hoe kan dat? Hoe kan info dat al twee jaar niet meer actueel is in drukwerk belanden? Dan ga je ook twijfelen aan de rest van de inhoud.
Tenslotte de vraag: hoe lang zou het nog op de site zijn blijven staan als Soggen er niet op had gewezen?

Door Valérie Hagen op 15 oktober 2012

Ik houd de opleidingspagina’s van FSW bij. En ja, we waren dit jaar te laat met het updaten van de resultaten van de Elsevier-enquête. Het is blijven liggen en dat is niet goed.
De lintjes verwezen nog naar het jaar 2011. Toen zetten de studenten de bacheloropleiding Sociologie op een gedeelde eerste plaats, vonden hoogleraren de bachelors Antropologie en Politicologie en de master Communicatiewetenschap de beste en had politicologie de beste docenten. Dit jaar zou alleen de master communicatiewetenschap nog voor een lintje in aanmerking komen.
En je zult het altijd zien... Donderdagochtend was ik begonnen met het verwijderen van de lintjes bij een aantal opleidingen en ’s middags bereikte ons het bericht dat we op de blogsite stonden.